Reis door oud-Spijkenisse in 53 pagina's en 150 plaatjes

De 62-jarige Kees Aart van der Meijde woont al zijn hele leven in Spijkenisse. Over het leven in de jaren '50, '60 en '70 heeft hij zijn herinneringen opgeschreven en hiervan een boekje gemaakt: 'Geboren en getogen in Spijkenisse'.

Spijkenisse - Hij kwam op het idee tijdens een burn-out. Kees Aart kreeg een opa boekje waarin hij onder meer zijn vrienden ging beschrijven. Naarmate de tijd vorderde begon hij aan een boek over oud-Spijkenisse dat in de oudheidkamer belandde "Ik werd regelmatig gebeld met de vraag of het te koop was." Kees besloot het te laten drukken en te gaan verkopen.

Molenwei

Het was 1955 toen Kees Aart van der Meijde werd geboren. "Ik woonde in de Wiekstraat in Molenwei." Aan de wijk Hoogwerf werd toen nog gebouwd. Verder bestond alleen het oude gedeelte van het centrum nog. De uitbreiding van Spijkenisse liet nog meer dan 10 jaar op zich wachten, alles aan de overkant van de Groene Kruisweg was boerenland.

Het leven was sober en eenvoudig. "We hadden geen auto, geen televisie, geen koelkast." Iedereen was zuinig op de spullen. "Elke zaterdag poetste ik mijn schoenen voordat ik naar het voetballen ging. En ik kreeg een doek ik mijn handen geduwd om mijn fiets schoon te maken", vertelt de 62-jarige Spijkenisser. Later was tot diep in de nacht uitgaan er niet bij. "We gingen hooguit naar Oostvoorne en dan met de laatste bus weer terug." Het was een hele klus om alle foto's te vinden. Via onder meer de Oudheidkamer is het Kees Aart toch gelukt een aardige collectie te verzamelen.

Klassenfoto's

Van klassenfoto's tot het zwembad aan de Hoogwerfsingel en van de schillenboer tot verjaardagsfeestjes: allerlei zaken zijn er te zien. "Ik zoek alleen nog een foto van de patattent op de hoek van de Laning, die moet er zijn."

In 53 pagina's wordt de lezer met behulp van 150 foto's meegenomen in de tijd van oud-Spijkenisse. Onder meer het beroep van de overgrootvader van Kees Aart komt aan bod. Deze man was een zeer bekende verschijning rond de Dorpskerk. Wat hij deed? "Lees daarvoor het boek, ik ga nog niet alles verklappen."

Bestel

Het boekje kan worden besteld door 12,50 euro over te maken op NL73RABO 03605262000. Dit onder vermelding van naam en telefoonnummer. Het boekje wordt gedrukt en verspreid in mei. Kees Aart is te bereiken via, tel. 0181-610577.

Shopbox

Meer berichten