Logo debotlek.nl


Piet Luyten, Jan Gouw en Rinus van der Hor uit Spijkenisse genieten van de Tour de France in Dusseldorf
Piet Luyten, Jan Gouw en Rinus van der Hor uit Spijkenisse genieten van de Tour de France in Dusseldorf

Killepitsch und Bratwursten

DÜSSELDORF/NISSEWAARD- De plannen om naar de start van de Tour de France 2017 in de Duitse stad Düsseldorf te gaan waren reeds in het najaar 2016 gemaakt. Om te voorkomen dat er geen hotel meer te krijgen zou zijn werd ook hotel Paris aan 'der Ackerstrasse' vroegtijdig geboekt.

Niets kon het klaverjasclupje uit Spijkenisse er nog van weerhouden om de renners voorbij te zien komen tijdens de tijdrit in der Altstad of het moest wellicht de Killepitsch zijn. Killepitsch is een stroperige kruidenlikeur met een alcoholpercentage van 42% dat alleen in Düsseldorf geschonken wordt en enkele jaren geleden de helft van de vriendengroep uit Spijkenisse een vroegtijdig einde van een feestelijk weekend bezorgde in de vorm van hevige Kopfschmerzen.

Oplevering

Ger de Bruijn had zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat hij na een tiental Killepitschen met een delirium weggedragen moest worden. De hoofduitvoerder bij Boele & Van Eesteren bleef dit keer thuis. Hij had een oplevering in de bouw. Zonder Ger, maar met Piet Luijten, Jan Gouw en broer Rinus reisde de schrijver van dit artikel vrijdagochtend naar de stad van bier, braadworst, Killepitsch en de Tour de France. Ze waren zeker niet de enige stadsgenoten. Naar schatting reisden ruim 400 wielerliefhebbers uit Nissewaard en omgeving naar Düsseldorf om in de druilerige motregen Geraint Thomas de tijdrit te zien winnen. De Welschman legde de 14 kilometer af in een tijd van 16.04 minuten. Bij het voorbij zien komen van Alejandro Valverde kwam vanuit het groepje vrienden de opmerking dat Valverde verderop wel zou vallen. De avond ervoor in ruime mate gedronken kruidenbitter heeft kennelijk ook iets goed gedaan in de door drank aangetaste hersencellen van het viertal. De telepathische daardoor verkregen voorspellende gave kwamen uit, want nog geen 400 meter verderop smakte de Spanjaard in een bocht tegen het asfalt en werd met een gebroken knieschijf naar het ziekenhuis afgevoerd.

Dat de Tour een hele toer is voor de vier al op leeftijd gekomen inwoners van Spijkenisse mag blijken dat ze zondagochtend, geheel brak en uitgewoond, amper hun bed uit konden komen. De combinatie van weinig slaap, veel drank en vette braadworsten vermengd met het van de neus van de verkoper op de bakplaat druppelend zweet en snot, zorgde voor gepaste stilte tijdens de lange terugreis naar Nissewaard. Volgend jaar toch maar overslaan? "Nee, we gaan ermee door tot we zelf, net als Valverde, omvallen" aldus de jongste van het stel Jan Gouw (57) vol bravoure.

Reageer als eerste
Meer berichten