Logo debotlek.nl


Spijkenisser van de week Gerard van Tright helpt graag een handje in de keuken.
Spijkenisser van de week Gerard van Tright helpt graag een handje in de keuken. (Foto: Patricia van den Blink)

Helpende hand Gerard is onmisbaar

Gerard is als één na jongste geboren in een gezin van 11 kinderen en getogen in de distributiestad oftewel 'jeneverstad', zoals hij Schiedam noemt. "Ik ben tussen de jeneverdruppels opgegroeid", zegt hij lachend. Samen met zijn eerste partner Agnes gaat hij in Rotterdam wonen, maar verhuist al na een jaar naar Maaswijk in Spijkenisse.

Spijkenisse - Met zijn baan als vrachtwagenchauffeur maakt hij heel wat kilometers. "Ik heb 12,5 jaar door heel Nederland gereden en bedrijven bevoorraad, maar heb ook lopende band werk gedaan en gewerkt op de heftruck", vertelt hij. Als zijn vriendin ernstig ziek wordt en uiteindelijk in De Es komt te overlijden, ontmoet hij daar zijn tweede vriendin Rini. Ook zij verliest haar man.

Gerard en Rini vinden hierdoor steun aan elkaar, waardoor een vriendschap ontstaat en ze krijgen een relatie. Maar weer slaat het noodlot toe. Rini krijgt een hersenbloeding en na veel slechte ervaringen in het verpleegtehuis besluit Gerard haar zelf te gaan verzorgen. "Het was daar gewoon een puinhoop", blikt hij terug. "Mensen moesten heel lang wachten om verschoond te worden of om naar de toilet gebracht te worden", vertelt hij.

Keiharde werkelijkheid

Gerard rijdt drie maanden lang dagelijks op en neer. Na die drie maanden verhuist Rini naar De Es. Maar het paar is nog steeds gescheiden. De bouw van het Hart van Groenewoud komt voor het stel als een geluk bij een ongeluk. Daar wordt het stel weer herenigd. Helaas komt Rini in april vorig jaar te overlijden en voor het eerst na lange tijd is Gerard weer echt vrijgezel. "Het is de keiharde werkelijkheid. Of je het nu wilt of niet", zegt hij.

Toch pakt Gerard de draad van het leven weer snel op. Regelmatig helpt hij in het restaurant. "Ik ging hier met Rini altijd eten en ben gewoon gaan helpen. Het werd mij niet gevraagd. Het is gewoon zo gegroeid. En naderhand ben ik ook eten gaan brengen naar de villa waar ik woon", gaat van Tright verder. De medewerkers van de keuken zijn ook erg blij met de hulp van Gerard. "Hij is altijd zo gezellig. Hij haalt de mensen op en brengt ze ook weer terug. En hij maakt graag met de mensen een praatje", zegt vrijwilligster Isabel. "We kunnen hem hier echt niet missen", vindt keukenassistent Ineke.

Het contact met de bewoners vindt Gerard ook leuk. "Je kan soms erg met de mensen lachen. We praten vaak over vroeger en over hoe ze het eten vroeger zelf klaarmaakte", gaat hij verder. Gerard eet ook geregeld in de zaal. "Ik vindt het best lekker, maar dat komt omdat ik zelf niet kan koken."

Uitjes

Naast het helpen geniet Gerard ook van de seniorenuitjes waar hij geregeld aan deelneemt. Door zoveel mogelijk deel te nemen aan het dagelijkse leven en gewoon dingen te blijven doen, blijft Gerard zich minder oud voelen. "Je kan beter met alles uit de voeten en het is ook beter voor je ontwikkeling. Dus vooral niet thuis blijven zitten", is daarom ook zijn advies. En alleenstaande dames zijn alvast gewaarschuwd, want ook een nieuwe relatie sluit hij op zijn 78ste niet uit. "Maar ik ga niet meer samenwonen", zegt hij.

Reageer als eerste
Meer berichten