Logo debotlek.nl


Afscheid met een lach en een traan

NISSEWAARDER VAN DE WEEK INGRID VAN MOORSEL

Als kind wilde Ingrid van Moorsel juf in de snoepjeswinkel worden, maar uiteindelijk werd ze kleuterjuf. Eerst op de Watertor en daarna op de obs de Toermalijn(voorheen de Akkerwinde) Inmiddels is Ingrid 60 en na veel wikken en wegen heeft ze toch besloten om met vervroegd pensioen te gaan. Ondanks dat ze uitkijkt naar een vrij leven, waarin ze kan doen en laten wat ze wil na haar afscheid, weet ze nu al dat ze de school , maar vooral 'haar' kinderen enorm zal gaan missen. Maar ook de school zal haar gaan missen.

Ingrid is geboren in Rotterdam, maar verhuist op haar negende naar Spijkenisse. In die tijd is het niet vanzelfsprekend, dat vrouwen voor een eigen carrière kiezen. "Mijn vader vond dat vrouwen voor zichzelf moesten kunnen zorgen en dat werd van thuis uit dan ook erg gestimuleerd", weet Ingrid zich te herinneren.

HEENVLIET - Haar eigen kleuterjuf kan ze zich nog heel goed herinneren. "Ze heette mevrouw Wijnands. Ze had een kapsel als Grace Kelly en ze was zo lief." Het idee om ook kleuterjuf te worden, is er dan nog niet. "Ik wilde eerst juf van de snoepjeswinkel worden", zegt ze glimlachend. Dat baantje is het niet geworden, maar wel kleuterjuf en dat is haar in al die jaren goed bevallen. "Ik ben eigenlijk altijd kleuterjuf geweest. De spontaniteit van de kleuters vind ik het aller-leukste. Ik heb een keer een 'uitstapje' gemaakt naar groep drie. Dat was ook heel leuk, maar kleuterjuf is gewoon mijn ding", weet ze. Ook heeft ze warme herinneringen aan de omgang met haar collega's en de ouders van de kinderen. En ook zij hebben alleen maar lof over Ingrid. "Ze heeft altijd een luisterend oor. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders en voor de collega's", zegt adjunct-directeur Marcel Kocken.

Begaan en zorgzaam

Ook moeder Peggy is erg over haar juf te spreken, want ook zij heeft Ingrid in haar eigen kleutertijd meegemaakt. Sterker nog, ook haar eigen kinderen zitten nu op dezelfde school. "Ze is altijd erg begaan en zorgzaam, maar ze kan ook streng zijn als dat nodig is", weet Peggy. "Ze is gewoon de juf. Dat straalt ze gewoon uit." Natuurlijk heeft Ingrid in 39 jaar heel veel kinderen zien gaan en komen. Als kleutertje komen ze binnen en als beginnend brugpieper verlaten ze de school. En ook dat vindt de juf leuk. "Het is leuk om de ontwikkeling van de kinderen te zien. En ze komen ook wel eens terug. Om te vragen of je naar de musical komt kijken, of gewoon om een knuffel te halen". Sommige komen zelf een keertje terug als ze de school hebben verlaten. Ingrid: "Ze komen bijvoorbeeld om hun rapport te laten zien."Toch ziet Ingrid in al die jaren veel veranderen. "Vroeger was nog het idee, dat als je kinderen had, het makkelijker was om juf te zijn. Want als je kinderen klaar met school waren,dan was je ook vrij. Nou dat is allang niet meer zo", weet ze uit ervaring. "Je hebt veel meer administratie erbij gekregen.Belangrijke dingen noteren, dat werd altijd al gedaan, maar het is wel heel veel geworden", vindt Ingrid. "Maar het hoort er nu eenmaal bij."

Toekomst

Ingrid en de school hebben inmiddels afscheid van elkaar genomen.Voor Ingrid wacht nu een leven zonder 'haar' kinderen. Ze had nog jaren door kunnen gaan, maar ze vindt het toch fijn dat ze dit besluit heeft genomen,al blijft het gevoel dubbel. "Ik vertrek niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar juist omdat ik het nog leuk vind", zegt ze. Haar nieuwe agenda ligt ook al voor haar klaar. Ze wil graag gaan reizen met man René met wie ze al 33 jaar in Heenvliet woont. "We willen gaan reizen met ons campertje. En verder schilderen en sporten", is haar voornemen.

Reageer als eerste
Meer berichten