Logo debotlek.nl


Structural engineer Arnout Monster toont de nieuwe vorm van de Nuna9.
Structural engineer Arnout Monster toont de nieuwe vorm van de Nuna9. (Foto: Jorrit Lousberg)

Zuidlander Arnout presenteert zonneauto Nuna9

Nissewaard - Het Nuon Solar Team, met onder meer Arnout Monster uit Zuidland, presenteerde 25 juli 2017 haar nieuwste zonneauto. De Nuna9 heeft een nieuwe vorm, een kleiner zonnepaneel en 'a touch of Dutch' op de zijkant.

De studenten van de TU Delft verdedigen in oktober met Nuna9 de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië. Arnout Monster uit Zuidland is een van de zestien studenten die de zonneauto hebben ontworpen en gebouwd.

Overhangende neus

Het ontwerp van Nuna9 is er een die we nog niet eerder in de zonneracewereld hebben gezien. De grootste verandering op het gebied van aerodynamica is dat Nuna9 geen overhangende neus meer heeft en Nuna9 een compact racemonster geworden is. De raceorganisatie van de Bridgestone World Solar Challenge past elke editie de regels aan. Dit jaar mag het zonnepaneel slechts nog maar 4 m2 maximaal zijn in vergelijking met de 6 m2 van de vorige race.

Structural engineer

Arnout Monster is de structural engineer van team. Hij vertelt: "Door de grote verandering in de regels van de World Solar Challenge hadden we dit jaar een hele nieuwe uitdaging. We moeten verplicht met een kleiner zonnepaneel rijden. We krijgen dus een stuk minder energie binnen, wat betekent dat het dit jaar nog essentiëler was om de auto zo licht mogelijk te maken, zodat we alsnog even hard kunnen rijden als vorig jaar. Nuna9 is nog lichter dan haar acht voorgangers, dus daar kunnen we erg trots op zijn!"

Geheim

De zonneauto is lang geheim gehouden voor de concurrentie. Teamleider Sander Koot: "Nuna9 is revolutionair. We hebben een compleet nieuwe vorm ten opzichte van onze voorgaande zonneauto's. Deze vorm wilden we zo lang mogelijk geheim houden om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze al zijn. De laatste jaren komen de verschillende teams steeds dichter bij elkaar te liggen tijdens de race. Ook zien we bij onze concurrenten vaak doorvertalingen van onze eerdere zonneauto's. En het gaat er ons natuurlijk wel om dat we ook dit jaar die wereldbeker naar binnen weten te slepen."

Veelvuldig winnaar

Als veelvuldig winnaar en regerend wereldkampioen is het Nuon Solar Team de grote favoriet voor de titel in Australië. De raceorganisatie daagt teams van over de hele wereld nu uit om de Nederlanders te verslaan onder het motto: 'Take on the Dutch'. Om op symbolische wijze de winnaarsmentaliteit te tonen heeft het team gekozen om leeuwenmanen op hun zonneauto te zetten. "Met de manen stralen we kracht uit. Hoe groter de manen zijn van de leeuw des te onoverwinnelijker en sterker de leeuw is. Bovendien staan de leeuwenmanen voor Nederlands trots en glorie", vertelt teamlid Sarah Bennink Bolt.

Reageer als eerste
Meer berichten