Logo debotlek.nl


Anja laat peulen zien uit de 'Generatiemoestuin'.
Anja laat peulen zien uit de 'Generatiemoestuin'. (Foto: Evelyn Mervel)

Bezige bij Anja Reijken doet wat ze leuk vindt

Spijkenisse - Anja Reijken is regelmatig te vinden bij de Generatiemoestuin in Spijkenisse Noord. Samen met haar man Henk verzorgt zij het onderhoud. Vrijwilligerswerk loopt als een rode draad door hun leven. Dit hebben ze altijd met veel plezier gedaan.

Daarnaast heeft Anja veel hobby's op het creatieve vlak. Het hulpvaardige en het creatieve heeft ze niet van een vreemde. Anja is opgegroeid in Hoogvliet. Daar hielp haar vader de plaatselijke jeugd met knutselen. Op deze manier heeft ze Henk leren kennen. Hij behoorde ook tot dit clubje. "Hij kwam vaak bij ons thuis", zegt Anja. Haar moeder deed alles in huis: van kleding maken tot behangen en natuurlijk tuinieren. Anja zat zelf ook graag met haar handen in de aarde te wroeten. "Dat heeft mij altijd al getrokken."

Bikkkelen

Anja en Henk trouwden en settelden in Spijkenisse. Ze kregen twee kinderen. "Toen de kinderen kwamen, naaide ik hun kleding. Ik besloot hierin verder te leren. Ik haalde mijn coupeuse- en costumière-diploma en een diploma om hierin les te geven. Ik ging lesgeven in een wijkcentrum. In die tijd deden Henk en ik ook vrijwilligerswerk bij de Scouting. Henk hielp veel met pleisters plakken en zodoende is hij bij de EHBO-vereniging terecht gekomen. Ik heb daar later ook geholpen. Ik heb mijn EHBO- en LOTUS-diploma gehaald en ik ben Lotus-instructeur geworden. Dat laatste was een jaar bikkelen."

Zorgboerderij

Ondertussen hielp Anja ook mee op de zorgboerderij. "Ik hielp mee met de opbouw ervan. Uiteindelijk heb ik daar tien jaar gewerkt." Ze hielp de mensen met het bewerken van de moestuin en het klaarmaken voor de verkoop op de markt. "Eén dag in de week helpen we bij de Halve Maen, een museum in Tinte." Anja schildert en ze maakt mozaïeken. Daarnaast heeft ze een aantal specifieke hobby's. Soms ziet ze iets leuks en besluit dat ze het zelf ook wil maken. "Zo zag ik een keer een pop, gemaakt van gips. Dit wilde ik ook gaan doen. Daarna heb ik nog jarenlang poppen gemaakt. Later zag ik bij een vriendin sieraden, gemaakt van glas. Ik ging het opzoeken op internet en ik ging het zelf uitproberen." Nu heeft ze een bonte verzameling van eigen sieraden. "Leuk om als cadeau te geven", zegt ze. Bij feesten van het wijkcentrum zal je Anja vaak kinderen zien schminken. "Ook een hobby van mij". Ik kan dit veel oefenen op mijn kleinkinderen.

Moestuinbakken

Bij Anja in de buurt, werd het idee geboren om moestuinbakken te plaatsen. Mensen van het Indische flat aan de Lobeliastraat hadden behoefte aan een tuintje. Zo werd de 'Generatiemoestuin' geboren. Deze moestuin is bedoeld om mensen van jong tot oud bij elkaar te brengen. "Er werd mij gevraagd om iets te vertellen over tuinieren." Inmiddels zit ze in het bestuur en zorgt ze samen met haar man voor het onderhoud. "We organiseren veel leuke dingen." Iedere eerste woensdagmiddag van de maand is een themamiddag in de generatietuin. "Afgelopen keer kregen we uitleg over Bonsaiboompjes."

Buurtpicknick

Op 29 juli 2017 wordt er een buurtpicknick georganiseerd. "Iedereen die zin heeft mag komen. Het is de bedoeling dat je een kleedje meeneemt en picknickspullen. Wij zorgen voor tafels, een hapje en een drankje, de barbecue wordt aangezet en de dj verzorgt de muziek. Uiteindelijk worden een paar prijzen uitgedeeld voor wie de leukste picknicktafel heeft. In de toekomst wil ik graag blijven meehelpen in de moestuin en natuurlijk reizen maken met Henk. Hij is pas gepensioneerd. Ik doe altijd wat ik leuk vind, dat geeft mij energie", aldus Anja.

De generatiemoestuin ligt achter het Indische flat aan de Lobeliastraat. Op 16 september 2017 is er een Burendag en op 30 september de Rommelmarkt Lobeliastraat. Meer informatie: www.generatiemoestuin.nl.

(Tekst en foto: Evelyn Mervel)

Reageer als eerste
Meer berichten