Logo debotlek.nl


Dat ik op de Sociale Academie werd afgewezen, is hun domste beslissing geweest", weet Tjeerd de Groot.
Dat ik op de Sociale Academie werd afgewezen, is hun domste beslissing geweest", weet Tjeerd de Groot. (Foto: Patricia van den Blink)

De 'sociale carrière' van Tjeerd de Groot

Nissewaard - Na de HBS wilde Tjeerd de Groot, Nissewaarder van de week, naar de Sociale Academie, maar nog voordat hij zijn HBS-diploma in handen had, kreeg hij daar een afwijzing omdat hij te zakelijk zou zijn. Zijn levenspad duwde hem, na diverse baantjes in de transportwereld en na ontslag, uiteindelijk toch in die richting.

Als mentor behartigt Tjeerd de Groot bij Stichting Middin de belangen van twee cliënten met een verstandelijke beperking en daarnaast is hij budgetcoach bij het project Budgetmaatje bij Stichting Vrede voor de Stad.

Op het schip slapen

Tjeerd is geboren in Tricht, een klein dorpje in de Betuwe. Zijn vader was bedrijfsleider in een fabriek, maar toen deze zijn baan verloor, werd het voor de nu bijna 70-jarige Tjeerd moeilijk om verder te studeren. Daarom besloot hij de Hogere Haven en Vervoersopleiding (nu STC) in Rotterdam te volgen. "Doordat mijn vader werkeloos was, was er geen geld om aan de universiteit te studeren. Ik moest daarvoor wel naar Rotterdam verhuizen. Leerlingen die van ver kwamen konden op het schip slapen. Dat was wel gemakkelijk", weet Tjeerd zich te herinneren.

Taalgebruik een doorn in het oog

Na zijn school en zijn diensttijd ging hij werken bij verschillende transportbedrijven en zo kwam hij uiteindelijk bij een bedrijf in Spijkenisse terecht waar hij met zijn vrouw Anneke en zijn dochter in 1973 ging wonen. Eerst in een flatje in Groenewoud en later in Waterland. "Wij wilden onze dochter niet laten opgroeien in Rotterdam", vertelt zijn vrouw Anneke. Het leven in de grote stad was zo anders dan in het dorp waar Tjeerd vandaan komt. Vooral het taalgebruik was hen een doorn in het oog.

Ontslagen

In 2003 werd Tjeerd echter ontslagen en daarmee braken voor hem en zijn gezin, inmiddels uitgebreid met een zoon, onzekere tijden aan. Toen hij een half jaar werkeloos was, kwam hij een kennis tegen die bij Stichting Paus Johannes XXIII (de huidige Stichting Middin) werkte. Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking. Met behoud van zijn uitkering, ging Tjeerd als vrijwilliger aan de slag. En dat was voor hem het begin van zijn 'sociale carrière' .

Mentor

Als vrijwilliger gaat hij met de cliënten overal naar toe. Leuke uitjes zoals de dierentuin, maar ook naar ziekenhuis- en tandartsafspraken. De bewoners zijn blij als hij komt. "Ze worden vaak gezien als tweederangs burgers, maar dat zijn ze absoluut niet", is hij van mening. "Ze hebben gewoon een beperking." Hij werd mentor van de nu 87-jarige Dien Vis. "Als mentor doe je alles wat een bewindvoerder niet doet", legt Tjeerd uit. De situatie van Dien was op dat moment niet zo best. "Ze was armoedig gekleed en ze had een slecht gebit. Ik ben met haar kleren gaan kopen, zodat ze er weer tiptop uitzag. En ik ben met haar naar de tandarts gegaan. Daar kreeg ze een nieuw gebit." En nog steeds bekommert hij zich om haar.

Eenzame man zonder familie

Inmiddels is hij ook mentor voor een 64-jarige man. "Hij was toen een heel eenzame man, zonder familie. Hij zat in de schuldsanering. Het gaat nu gelukkig weer een stuk beter met hem", weet Tjeerd te vertellen. Regelmatig neemt hij de twee op sleeptouw. Zo bezoekt hij concerten zoals de Taptoe in Rotterdam of gaat dagjes uit. "Ze zijn overal voor te lijmen", glimlacht hij.

Budgetmaatje

Naast zijn werk bij Middin is Tjeerd ook Budgetmaatje bij Stichting Vrede voor de Stad. Tjeerd: "Ik help mensen die in de schulden zitten. Ik maak een overzicht met ze. Hoeveel geld komt er binnen en waar wordt het geld aan uitgegeven. Zijn er dubbele of onnodige verzekeringen, loterijen of abonnementen". Met deze hulp hoopt hij de levenssituatie van deze mensen op den duur te verbeteren. Ooit werd Tjeerd afgewezen op de Sociale Academie, maar in deze 'wereld' voelt Tjeerd zich echt op zijn plek. "Dat ik op de Sociale Academie werd afgewezen, is hun domste beslissing geweest", weet hij nu.

Nissewaarder van de week

Voor deze rubriek zijn wij op zoek naar iemand die in aanmerking komt voor de titel 'Nissewaarder van de Week'. Bijvoorbeeld iemand die iets bijzonders heeft gedaan. Mail je nominatie en de contactgegevens naar: redactie.bl@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten