Logo debotlek.nl


Xellisia staat 24/7 voor je klaar! Foto: Kitty Loduvica
Xellisia staat 24/7 voor je klaar! Foto: Kitty Loduvica (Foto: Kitty Loduvica)

Xellisia biedt moeder in nood een beschermde wieg

Xellisia is zeventien jaar wanneer ze een tv-reclame ziet van een organisatie die in Afrika baby's opvangt van moeders die het niet meer aankunnen. Nu is ze negentien jaar en heeft ze samen met haar moeder een beschermde wieg kamer in Hoogvliet. Deze Vondelingenkamer van stichting Beschermde Wieg biedt de mogelijkheid voor zwangere vrouwen of jonge moeders om praktische steun te krijgen. Anoniem afstand doen van haar baby behoort ook tot een mogelijkheid als moeder geen andere uitweg ziet. Doordat de vondelingenkamer in hun tuin staat, moeten Xellisia en haar moeder altijd bereikbaar zijn. Hun leven is dan ook iets anders ingericht dan die van de meeste mensen. Daarom is Xellisia deze week Hoogvlieter van de week!

Hoogvliet - De reclamecampagne van MAMAS voor een van hun projecten kwam bij Xellisia diep binnen. Met kinderen bezig zijn vond ze altijd al heel leuk en ze kan zich niet indenken dat die projecten alleen in Afrika nodig zijn. In Nederland worden dan ook nog met regelmaat kinderen gevonden, soms in leven maar soms helaas ook al overleden. Dit komt omdat het in Nederland niet wettelijk is toegestaan om afstand van je baby te doen. De wet heeft er zelfs een geldboete of gevangenisstraf op staan wanneer je als ouder dit doet. Xellisia vindt dit erg jammer, kinderen verdienen een tweede kans en er kunnen zoveel redenen zijn dat een moeder niet voor haar kind zou kunnen zorgen. “Je doet als moeder niet zomaar afstand van je kindje, dat is vaak echt alleen uit noodzaak.” De vondelingenkamer in haar tuin is voor haar dé manier om voor die moeder klaar te staan die het nodig heeft. Het zit in haar hart om mensen te helpen en studeert verpleegkunde.

Vondelingenkamer in de tuin

De weg om een vondelingenkamer in haar tuin te krijgen was nog niet zo gemakkelijk. Hun tuin grenst aan het fietspad wat richting de metro gaat, vanuit de metro kun je hun huis zelfs zien. Ze hebben een vrij grote tuin en hun schuur was bijna leeg. “Ik heb toch geen fiets, zo’n kamer zou kunnen.” De voorwaarden voor een beschermde wieg kamer zijn natuurlijk erg streng. Xellisia en haar moeder wonen op steenworp afstand van metrostation Hoogvliet waar de aansluitingen vanuit Rotterdam, Spijkenisse en Schiedam samenkomen.

Ze liet de omgeving zien, probeerde de stichting te overtuigen dat een vondelingenkamer mogelijk was. Omdat de omgeving wat beschut is, aan de rand van de woonwijk met genoeg openbaar vervoer verbindingen, verleent de locatie zich uitstekend en uiteindelijk stemde de stichting hiermee in. “Er moesten veel maatregelen genomen worden om zo’n beschermde wiegkamer te maken.” De vrouw die hier komt dient beschermd te worden, dit gebeurt door een speciaal systeem. Wanneer de deur open is gegaan kan er van buitenaf niemand in komen, maar van binnenuit kun je wel naar buiten. Ook wordt Xellisia automatisch gebeld wanneer de deur open gaat en moet zij, haar moeder of de achterwacht binnen 5 minuten reageren en ter plekke zijn. Daar heeft Xellisia altijd rekening mee gehouden. “Er is altijd iemand thuis. Zelfs op school heb ik mijn telefoon bovenop in mijn tas, zodat ik direct kan reageren.”

Taboe

Door het taboe wat rust op het ter vondeling leggen van baby’s is er zelfs in het centrum van Rotterdam is geen vondelingenkamer te vinden. Voor Xellisia des te meer reden om in haar tuin deze vondelingenkamer beschikbaar te stellen. De vondelingenkamers worden gedoogd, omdat het een veilige manier is om afstand te doen van je baby, maar ze ook mogelijkheden bieden ter ondersteuning van de zwangerschap of opvoeding. “Je moet echt in levensgevaar of wanhoop zijn om afstand te doen van je kindje.” Het is dan ook vreemd dat in Nederland nog steeds een taboe rust op dit principe. “De stichting is ook bij veel mensen nog onbekend, dat zou moeten veranderen.” Kinderen zijn de toekomst en hebben allemaal recht om op te groeien in een liefdevol gezin.

Ben je zwanger of pas bevallen, durf je geen contact te zoeken met officiële instanties, bel, chat, app of mail ons. Wij helpen je graag en staan je bij. Samen bekijken we wat het beste is voor jou en de baby. Bel 0800-6005 of kijk op www.beschermdewieg.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox