Logo debotlek.nl


De Dag van Toen herschrijft de geschiedenis

Hoe zou de krant eruit zien als de Martelaren van Gorinchem vandaag in Brielle zouden worden omgebracht? Wat zou er geschreven worden als de Watergeuzen vandaag Den Briel zouden bevrijden? Hoe zouden de media nu berichten als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord? Op die vraag geeft De Dag van Toen een antwoord in de Maand van de Geschiedenis

In de Maand van de Geschiedenis, die begint op 1 oktober, worden 50 artikelen geplaatst op de website www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen zet historische verhalen in een huidige context. Het stof wordt van de oude verhalen geblazen… De gebeurtenissen worden nog eens goed bekeken en daarna beschreven alsof ze vandaag gebeurd zijn. De inhoud blijft hetzelfde, maar dan in een ander jasje.

Want was de inval in van de Watergeuzen in Den Briel niets meer of minder dan een 'verrassingsaanval van een opstandelingenleger'? En was de moord op Willem van Oranje niet gewoon een 'geslaagde aanslag op een rebellenleider'?

Een rebellengroep heeft vandaag de stad Brielle veroverd. De groep zeerovers, die zichzelf de Watergeuzen noemt, kon de stad vrijwel probleemloos innemen. Overheidstroepen waren maanden geleden uit de stad gehaald. De geuzen hebben de stad opgeëist in naam van rebellenleider Willem van Oranje. (Inname Den Briel, 01-04-1572)

In Brielle is een vrouw ter dood veroordeeld voor zeker dertien moorden. Ze zou de slachtoffers hebben vergiftigd, heeft ze bekend. De vrouw is op de brandstapel gezet. (Seriemoordenares in Brielle op de brandstapel, 09-10-1628)

“Het zijn de bekende en de minder bekende verhalen die het zo interessant maken”, zegt initiatiefnemer Dave Datema. “Maar ook is er gekeken naar hoe de berichtgeving moet zijn geweest in de eerste uren na de watersnoodramp van 1953, die de Zuid-Hollandse Eilanden zo zwaar heeft getroffen.”

De artikelen zijn geschreven op basis van dingen die je in de geschiedenisboeken leest, maar ook krantenartikelen en onderzoek. Ook zijn er historische foto’s te zien en bewegende beelden. Bij het project is samengewerkt met historische verenigingen, historici en journalisten.

De gekozen verhalen komen uit heel de regio, van Leiden tot Gorinchem en de Hoek van Holland tot Dordrecht. Bekende en minder bekende verhalen krijgen de aandacht die ze verdienen.

Volg alle verhalen op www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen is ook te volgen op Facebook; www.facebook.com/dagvantoen

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox