Logo debotlek.nl


Juf Ineke Stoutjesdijk viert 40 jarig jubileum op De Duif.
Juf Ineke Stoutjesdijk viert 40 jarig jubileum op De Duif. (Foto: PR)

'Juf van de kikkers' al 40 jaar voor de klas

In juni 1977 ging Ineke Stoutjesdijk – ze heette toen nog Ineke Kaim – een proefles geven op kleuterschool De Regenboog in het Snoekenveen in Spijkenisse. Deze kleuterschool werkte samen met basisschool De Regenboog. In die tijd was het haast onmogelijk om een baan te vinden, maar Ineke's motto was toen, dat ze een baan wilde voor de klas, al moest ze ervoor naar Den Helder verhuizen. 

De school stond in een wijk die in aanbouw was, en ze kreeg meteen van directeur Bram Wouters te horen dat ze hier niet altijd zou kunnen blijven, want daar zouden nooit genoeg leerlingen voor zijn. Na een goed verlopen proefles – die ze fluisterend deed, omdat ze door de spanning haar stem kwijtgeraakt was – kreeg ze de felbegeerde baan. Vanwege de opstart van de school, moest ze beginnen in een groep 8 lokaal, wat dus eigenlijk niet geschikt was voor kleuteronderwijs. Om naar het speellokaal toe te gaan, moest ze dan de hele school door met haar 45(!) kleuters. Ze moest vooral de andere groepen niet hinderen, en de kinderen mochten dan ook op de gang niet praten. En dat lukte haar!

Ze trouwde het jaar daarna, en werd in 1982 hoofdleidster. In 1985 werd ze adjunct directeur van De regenboog, wat maar vrij kort duurde, maar waarvoor een goede reden was: Ze was eindelijk zwanger! Ze kreeg een dochter, en ging parttime werken. Aanvankelijk was het een baantje van een halve dag, wat langzamerhand weer uitgebreid werd. Ze kreeg nog twee kinderen en werd in augustus 1998 overgeplaatst naar de andere vestiging van de school in het Salamanderveen, die ondertussen de naam De Duif gekregen had. Ze startte daar met haar Kikkergroep, en is nog steeds de juf van de Kikkers.

Volgende Martin Ooms, haar directeur, is haar klas dan ook door de jaren heen een echt Kikkermuseum geworden. Haar hart is altijd uitgegaan naar het kind dat – wat - extra zorg nodig had, daarom volgde ze ook de opleiding voor gedragsspecialist. Ze koos ervoor om haar kennis gewoon te gebruiken in haar klas, omdat dat nu eenmaal haar grote passie was en is. Dit heeft zelfs tot gevolg gehad, dat er kinderen bij haar aangemeld werden, die uit andere wijken afkomstig waren, en waarvan de ouders via-via hadden gehoord dat bij juffrouw Ineke van "De Duif" alle kleuters – ook met een rugzak – van harte welkom waren. De school hoopt nog een paar jaar van haar als juf te mogen genieten.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox