Logo debotlek.nl


Joop en Nel zijn zaterdag verrast op de weekmarkt met een klein feestje. Foto: Ropa Photo
Joop en Nel zijn zaterdag verrast op de weekmarkt met een klein feestje. Foto: Ropa Photo (Foto: Ropa Photo)

Een vaste plek op de zaterdagmarkt

Joop en Nel van Wijngaarden behoren tot de weinige ondernemers, die al vele jaren op de op een vaste plek op de weekmarkt in Spijkenisse staan. Hoewel Joop geen echte Nissewaarder is, hij woont met Nel in een gezellig appartement in Hellevoetsluis, mag hij best Nissewaarder van de week genoemd worden. Joop stond 36 jaar lang elke zaterdag op een vaste plek op de markt. Helaas moesten ze afgelopen zaterdag, een jaartje eerder dan gedacht, afscheid nemen van hun geliefde plekkie op de Spijkenisser markt. Maar de schoonzus van Nel neemt de vaste plek met beenmode over. "Dus is dezelfde kwaliteit gegarandeerd", zegt het echtpaar direct.

Nissewaard - Afgelopen zaterdag werd dit bijzondere lustrum feestelijk gevierd door de andere marktkoplui. Joop moet iets eerder dan gedacht stoppen, dus gaat het echtpaar nu echt met pensioen. Dat mag ook wel, want Joop wordt over niet al te lange tijd 70 jaar, zijn vrouw is iets jonger.

Jonge ondernemer

Joop was 14 jaar, toen hij in de bouw begon. Maar dat beviel hem helemaal niet en toen hij een lief vriendinnetje tegenkwam, begon zijn carrière als vanzelf op de markt. Door zijn schoonvader, die ook marktkoopman was, werd hij op zijn 19e standwerker. Joop van Wijngaarden; "Ik was nog geen 21, dus ging het niet zomaar. Om een eigen bedrijf te beginnen, moest ik beperkte handlichting van de rechtbank krijgen. Ik was toen nog niet volwassen!" Jarenlang was Joop op vele markten standwerker en verkocht werkelijk van alles: van zemen tot de beroemde 'Plastico' autowas aan toe.

Eigen kraam

Maar een eigen kraam met beenmode trok meer, dus ging Joop op diverse markten staan met een kraam die al snel door iedereen als 'Joop en Nel Beenmode' herkenbaar was. "We stonden op de markt, die je eigenlijk het beste kan vergelijken met een open supermarkt," zegt Joop dan ook. "Want op de markt is werkelijk alles te koop, wat je ook in een supermarkt vindt. Al merkten wij ook wel steeds meer concurrentie van het internet en zaken als de Action."

Spijkenisse

Vanaf 1981 stonden Joop en Nel op de zaterdagmarkt in het centrum van Spijkenisse. "We zijn ooit begonnen op de markt in Vlaardingen," herinnert Joop van Wijngaarden zich. "Op een gegeven moment hadden we een vaste plek op de donderdag in Rotterdam- West op vrijdag in Schiedam en op zaterdag in Rotterdam-West. Maar op een gegeven moment hebben we die zaterdagmarkt verruild voor Spijkenisse. Dat is een veel prettiger markt; ik mag wel zeggen: de fijnste markt om op te staan, met marktmeester die altijd met je meedachten. We leerden ook steeds meer vaste klanten kenen." Zijn vrouw vult hem gelijk aan: "Omdat we er al zo lang kwamen, zagen we diverse generaties klanten opgroeien, die ook weer klant bij ons werden."

Koffie

Ondertussen knikt Joop instemmend: "We hebben, door alle perikelen in het centrum, ook 13 jaar op het plein bij de Marrewijkflat gestaan. Daar was ook niks mis mee, omdat we toen veel klanten uit de flat kregen. Voor hen is de afstand nu toch echt een beetje te ver geworden. Later in het centrum hadden we het met het bejaardencentrum als buur ook gezellig. Als ik beloofde bij een klant even koffie te drinken en ik bleef te lang weg, hoorde je al snel: hé, sokkenboer waar blijf je nou?"

Pinnen

Ook op de markt is de digitalisering opgekomen met pinnen in de kraam en een eigen Facebook pagina. "Maar het belangrijkste is toch wel, dat we als marktcommissie het voor elkaar gekregen hebben, dat er in de Boekenberg een pinautomaat van de Rabobank kwam," stelt Joop. "Daar staat altijd een rij voor en moet vaak bijgevuld worden, die automaat is voor ons heel belangrijk."

Het zal voor Joop en Nel wel even wennen zijn, om niet meer naar Spijkenisse te rijden. Maar ze weten het zeker; de zaak is nu in vertrouwde handen en gaat op dezelfde plek gewoon door.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox