Peter van der Sluijs vreest een algeheel vuurwerkverbod en pleit voor voorlichting op scholen en meer geluidloos siervuurwerk. Hiervoor heeft hij zelfs een imitatieknaller uitgevonden, waarmee hij heeft meegedaan aan het SBS6-programma "Het beste idee van Nederland"
Peter van der Sluijs vreest een algeheel vuurwerkverbod en pleit voor voorlichting op scholen en meer geluidloos siervuurwerk. Hiervoor heeft hij zelfs een imitatieknaller uitgevonden, waarmee hij heeft meegedaan aan het SBS6-programma "Het beste idee van Nederland" (Foto: Yvonne Schults)

Géén algeheel vuurwerkverbod a.u.b.

Regio - Het gaat in de landelijke politiek al jaren over het al dan niet invoeren van een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren. Het wordt gemeenten ook steeds makkelijker gemaakt om vuurwerkvrije zones in te stellen rondom de jaarwisseling, om geluidsoverlast, schade en verwondingen in te dammen.

Sinds 2012 mag in Nederland het hele jaar door Categorie 1 vuurwerk worden verkocht. Dit zogenaamde kindervuurwerk zou ongevaarlijk zijn, weinig herrie maken en zelfs binnen mogen worden afgestoken, zoals sterretjes.

Regels

Voor het kopen en afsteken van dit vuurwerk moet je minimaal 12 jaar zijn. De overige categorieën 2 t/m 4 mogen niet binnen worden afgestoken, dit geeft kans op gehoorschade of verwondingen. Om het te kopen moet je minimaal 16 jaar (categorie 2) of ouder zijn en het mag pas 28, 29 of 30 december worden gekocht. Dit jaar valt 31 december op zondag, dan mag geen vuurwerk worden verkocht. Afsteken van categorie 2 t/m 4 vuurwerk mag alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Voorlichting

De geluidseffecten van Categorie 1 vuurwerk zijn soms echter niet van zwaardere categorieën te onderscheiden. "Het probleem is het geluid", aldus Peter van der Sluijs. De 59-jarige inwoner van Spijkenisse houdt van vuurwerk en vreest een algeheel vuurwerkverbod. Hij is van mening dat voorlichting op scholen en betere begeleiding door ouders kan zorgen voor verantwoorder vuurwerkgebruik. Hij pleit ervoor kinderen beter te informeren over soorten vuurwerk, veilig afsteken en rekening houden met hun omgeving.

Bengaalse fakkels

Peter: "Mensen in het algemeen en hondenbezitters in het bijzonder raken regelmatig geïrriteerd door vuurwerk omdat zij of hun dier er van schrikken. Het moet toch mogelijk zijn kinderen te vragen hun vuurwerk elders af te steken? Als ze op scholen leuke projecten doen met vuurwerk, zoals het nabootsen van het geluid en hen wijzen op mooi siervuurwerk, dan hoeft een algeheel verbod toch niet? Ik ben enorm fan van Bengaalse fakkels, prachtig al die kleuren en niemand heeft er last van. De rommel ruim ik op zodra alles is afgekoeld. Ik pleit voor geluidloos vuurwerk."

Het beste idee

Van der Sluijs heeft zelfs meegedaan aan het SBS6-programma 'Het beste idee van Nederland'. Zijn uitvinding -een imitatieknaller- beeldt vuurwerk uit en kan gebruikt worden om kinderen voor te lichten over vuurwerk, maar ook om honden te trainen zodat ze minder bang zijn voor vuurwerk.

Veiligheid

Zolang het vuurwerkverbod ter discussie staat, blijft veiligheid prioriteit. Zo deelde burgemeester Hans Wagner (Albrandswaard) op 20 december in wijkcentrum Portland vuurwerkbrillen uit. Want welke categorie vuurwerk het ook betreft, veiligheid is altijd nummer 1.

(Tekst: Yvonne Schults)

Meer berichten