Foto: Patricia van den Blink

Samen eten met project De Aanschuiftafel

Spijkenisse - In het voorjaar 2018 wordt het nieuwe initiatief 'De Aanschuiftafel' gelanceerd, waarbij vrijwilligers gaan koken in de eigen omgeving van deze senioren en deze zelf zijn/haar vrienden, familie en buren kan vragen om bij hem/ haar te komen eten.

Humanitas 'Het Terras aan de Maas' en Stichting Welzijn Ouderen organiseerden eerder op 25 april en 14 november het project 'Kom je bij me eten?', een initiatief waarbij (kwetsbare) senioren uit Nissewaard werden uitgenodigd om bij een gastheer/vrouw of ondernemer thuis te komen eten.

Door vrijwilligers

"Wat dit nieuwe project zo bijzonder maakt, is dat het door vrijwilligers wordt geleid", zegt Astrid Langstraat van Stichting Humanitas Spijkenisse. Astrid: "Het idee om 'De Aanschuiftafel' in Spijkenisse te starten komt van vrijwilligster Gisèla Turkenburg die voor dit project ook al een mevrouw in Rotterdam-Zuid begeleidt. Gisèla wilde dit ook graag in haar eigen wijk in Spijkenisse gaan doen.

In huiselijke sfeer

Bij 'Kom je bij me eten?' worden de gasten die tot de doelgroep behoren, uitgenodigd om te komen eten bij gastheren/vrouwen. Belangeloos koken deze gastheren en dames voor hen in huiselijke sfeer. "Bij het project 'De Aanschuiftafel' gaan vrijwilligers koken in de eigen omgeving van de (kwetsbare) senioren", gaat Francis Hoonhout van SWO verder. "Deze senioren kunnen dan vrienden, familie en buren vragen om te komen eten. Dus ze geven een etentje in hun eigen vertrouwde huis."

Stap te ver

"Kom je bij me eten? is echt een fantastisch project", vindt Astrid. "Maar voor sommige ouderen toch een stap te ver. Op de nieuwe manier kunnen ze zelf gastheer/dame zijn en anderen in hun eigen vertrouwde omgeving uitnodigen".

Werkwijze

Astrid legt de werkwijze uit. "Een vrijwilliger, de zogenaamde 'huiskok', komt bij de gastheer/dame thuis koken. Deze thuiskok, die hiervoor vooraf een korte training heeft gevolgd, zal ook met de senior het menu en het budget bepalen en eventueel boodschappen van te voren (al dan niet gezamenlijk) doen met de senior. De persoon bij wie gekookt wordt, ontvangt familie, vrienden en/ of buren en samen kunnen ze dan genieten van een etentje en heeft men een gezellige avond."

Huis op orde

"Doordat men gasten ontvangt, ontstaat er ook een zekere verantwoordelijkheid het huis op orde te hebben. Het bevordert de zelfredzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel over het eigen huishouden. De senior onderneemt zelf stappen om contact te maken en houdt zelf de regie in eigen handen. Als de kok klaar is met koken, gaat deze weer weg. De gasten gaan dan afwassen en opruimen."

Succesvol

'Kom je bij me eten?' blijft ook bestaan en Astrid en Francis hopen dat ook het nieuwe project net zo succesvol zal zijn.

Meer berichten