Downtown Abby treedt regelmatig op. Het repertoire van het koor is erg gevarieerd. Het is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen, vinden ze zelf. "We zingen gevarieerde lichte muziek."
Downtown Abby treedt regelmatig op. Het repertoire van het koor is erg gevarieerd. Het is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen, vinden ze zelf. "We zingen gevarieerde lichte muziek." (Foto: Patricia van den Blink)

Downtown Abbey heeft veel noten op haar zang

Abbenbroek - Zingen is ontspanning en gewoon leuk. Dat weten de 45 leden van zangkoor Downtown Abbey uit Abbenbroek als geen ander. Onder leiding van dirigent Elly Bezemer repeteert het koor, dat bestaat uit leden uit Nissewaard, Hoogvliet, Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis, wekelijks in het Dorpshuis van Abbenbroek.

En hoewel het koor nog maar twee jaar bestaat is er al een aardig repertoire samengesteld. Het heeft zelfs een zelfgeschreven lijflied: 'Downtown Abbey', met een tekst dat alles omvat waar het koor voor staat: "Je hoeft niet goed te kunnen zingen, als je er maar plezier in hebt."

Oprichting

Voorzitter José van Noort uit Geervliet is vanaf het begin bij de oprichting betrokken en weet nog goed hoe het idee ontstond om Downtown Abbey te starten. José: "Ik deed mee aan één van de muziekprojecten die Elly af en toe organiseert. Bij zo'n muziekproject komt iedereen, die zingen leuk vindt, bijeen. Er wordt gezamenlijk gerepeteerd en aan het eind wordt er een optreden gegeven.Tijdens dat project kwamen vijf deelneemsters op het idee om een nieuw koor te starten. Natuurlijk heeft een koor ook een dirigent nodig dus vroegen ze Elly of zij hier iets voor voelde. Elly, die al jaren bij een vrouwenkoor in Rotterdam-Kralingen dirigeert, wilde dit graag doen. En zo kon Downtown Abbey met 19 leden starten."

Geweldig belevenis

Voor José was en is samen zingen in een koor een geweldige belevenis. "Vanaf mijn dertiende ben ik al met muziek bezig. Veertien jaar heb ik althoorn in een brassband gespeeld. Zingen heb ik ook altijd leuk gevonden, maar dat werd thuis niet altijd zo gewaardeerd", zegt ze lachend.

Steun aan elkaar

Dit herkent ook Jenny Zandbergen uit Spijkenisse die sinds enkele maanden deel uit maakt van het bestuur, wel. "Tegen mij werd gezegd: Leuk dat je zo plezier in zingen hebt, maar ik ben blij dat je dat nu buitenshuis doet", lacht ze. "Maar je hoeft bij Downtown Abbey ook niet professioneel te zingen", gaat José verder. "Als je in je eentje zingt, kan het soms lastig zijn om de juiste toon te houden, maar in een koor heb je steun aan elkaar. En als je gezamenlijk iets voorbereidt dan geeft dat zo'n kick als het dan uiteindelijk mooi klinkt", weet ze uit ervaring.

Lijflied

Het repertoire van het koor is erg gevarieerd. Downtown Abbey is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen, vinden ze zelf. "We zingen gevarieerde lichte muziek. Er is wel maar één lied dat we in het Nederlands zingen en dat is ons lijflied", moet José bekennen. "De tekst heeft José trouwens zelf geschreven", zegt Jenny. "Verder wordt er in het Engels en zelfs in het Surinaams en Afrikaans gezongen. Ook zingen we volksliederen. Alle teksten worden uit het hoofd geleerd. Dat is beter voor de uitstraling en je let beter op de dirigent", is ze van mening.

Mp3-bestand

Om het instuderen te vergemakkelijken heeft Elly een slimme manier bedacht. José: "Ze zingt alle stemmen zelf in en stuurt die in een mp3-bestand naar de leden op. Zo kan iedereen zijn eigen stem leren en oefenen met andere stemmen." José en Jenny willen nog lang met zingen doorgaan. Met vijf mannen zijn de vrouwen wel in de meerderheid. "Mannen zijn extra welkom", zegt José.

Optredens

Downtown Abbey treedt regelmatig op. Zo heeft het koor in november deelgenomen aan 7th Street Festival. Kersttijd is bij uitstek een drukke periode. Zo gaf Downtown Abbey een gastoptreden tijdens een kerstconcert in Geervliet, werd er gezongen op de lichtjesavond in Hellevoetsluis en gaven ze een optreden tijdens de Kerstfair bij de Duinhuisjes in Rockanje.

Aanmelden

Downtown Abbey heeft momenteel 45 leden (40 dames en 5 heren). Het koor repeteert iedere donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Dorpshuis aan het Kerkplein 7 in Abbenbroek. Iedereen die het leuk vindt om te zingen, is welkom om te komen kijken. Gelieve van tevoren aan te melden. Meer informatie: www.downtownabbey.nl of 06-12424486.

(Tekst en foto: Patricia van den Blink)

Meer berichten