Peter stopt niet alleen zijn creatieve gave in de school, maar ook in al zijn teken- en schilderwerk (Foto: Patricia van den Blink).
Peter stopt niet alleen zijn creatieve gave in de school, maar ook in al zijn teken- en schilderwerk (Foto: Patricia van den Blink). (Foto: Patricia van den Blink)

'Ik ben een creatief baasje'

Spijkenisse - Peter groeit op in Rotterdam en gaat op zijn vierde naar de kleuterschool in Oud-Mathenesse.

Peter "Ik was een leerling die goede resultaten op de basisschool behaalde", zegt hij. Na de basisschool gaat hij naar de havo op het St. Franciscuscollege in Rotterdam.

Peter weet zich die tijd nog goed te herinneren. "De eerste twee jaar hield ik me aardig gedeisd, maar in de derde klas liet ik mij meer gelden. Zeker in dat jaar nadat ik was blijven zitten. Uiteindelijk bleef ik 7 jaar op de havo. Het is een tijd geweest waar ik met plezier op terugkijk. Een tijd waarin men niet meer zo naar de kerk werd gegaan, De tijd van Provo, lange haren, Woodstock, Phil Bloom. Tegenover onze flat hing een hele grote poster van de PSP met een koe en naakte vrouw in de woonkamer voor het raam. Dat zou in deze tijd echt niet kunnen. Toen wel."

Na het behalen van zijn havodiploma wordt het helaas allemaal wat serieuzer voor Peter. "Ik wilde tekenleraar worden, maar werd niet toegelaten op de opleiding", vertelt hij.

Tijd van Provo,
lange haren,
Woodstock,
Phil Bloom

Hij besluit om schoolmeester te worden, behaalt in drie jaar zijn diploma en kan gelijk aan de slag op een Jenaplanschool in Schiebroek. "Deze vorm van onderwijs, waar veel individueel wordt gewerkt, beviel mij uitstekend", vertelt hij. Als de school op het punt staat te fuseren met een gewone klassikale school, besluit van Deursen te solliciteren op een vacature in Spijkenisse.

Peter: "Het was een baan als leraar op 't Stekelbaarsje/De Snoekbaars, een experimentele basisschool in de wijk Waterland o.l.v. John Lucieer. Alles kon en mocht, als het maar overeen kwam met de uitgangspunten van het Jenaplanonderwijs. Voor mij een geweldige tijd om op terug te kijken. In de eerste jaren hielden we projecten van een week of twee. We openden zo'n project met een toneelstuk voor de hele school. Ik maakte het decor en ik kan me nog herinneren dat ik in een jutezak en in de jurk van mijn moeder op het podium heb gestaan. Tijdens die projecten toverde ik mijn lokaal om. Zo werkte ik een paar weken 'onder water'. Blauwe vuilniszakken voor de ramen. Waterplanten van groen crêpepapier met vissen aan het plafond."

Maar na 1985 verandert dat. Peter: "Langzaam verdween door diverse oorzaken het enthousiasme om te 'experimenteren' en ik besloot na 9 jaar over te stappen naar De Nesse aan de Jagerskreek."

Vijf jaar later gaat Peter naar De Meander in Maaswijk. "Directeur Cees Noordegraaf was op zoek naar een creatieve leraar. Op deze school heb ik 7 jaar lang vele 'creatieve eieren gelegd': Videoclips,musicals, decors, illustraties, diverse speurtochten en werkweken. Het laatste jaar op De Meander had ik de leukste groep 8 van Nederland. De werkweek zal ik nooit vergeten. Ons lokaal was omgetoverd tot een spooklokaal. We hielden zelfs een slaapfeest, we traden met een dans op in het Oude Luxor en sloten het oude jaar af met de zelfgeschreven musical."

Dan is het voor de de meester tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij wordt docent Nederlands in de onderbouw van De Ring van Putten.

In juni is Peter van Deursen 40 jaar werkzaam.

Meer berichten