Wereldburger Dick Gebuys is een levensgenieter pur sang. Als hij niet onderweg is, dan is hij wel ergens ver weg. Van Heerlen tot Hanoi en van Nissewaard tot Nha Trang. Grenzen kent hij niet. Foto: Sandy Struijs.
Wereldburger Dick Gebuys is een levensgenieter pur sang. Als hij niet onderweg is, dan is hij wel ergens ver weg. Van Heerlen tot Hanoi en van Nissewaard tot Nha Trang. Grenzen kent hij niet. Foto: Sandy Struijs. (Foto: Joop van der Hor)

Weekend Nissewaarder Dick Gebuys

NISSEWAARD- Dick Gebuys (1954), geboren in Rotterdam en opgroeid in Feijenoord en Charlois, haalde zijn middelbare schooldiploma op scholengemeenschap Hugo de Groot waarna hij Cum Laude afstudeerde (Middeleeuwse taal- en letterkunde) aan de Universiteit van Amsterdam.

Daarna middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Gent om vervolgens in 1979 leraar te worden op het Sint Meertencollege in Heerlen. Dick is met 987 goede en 13 manke voetstappen een meer dan geslaagde duizendpoot. Zijn enige manco is dat hij alles wil doen en niets wilt missen, iets dat hem soms parten speelt in tijdsverdeling en planning. Waar het maken van keuzes voor de meeste mensen een opgave is, is dit voor Gebuys juist een uitdaging. Hij organiseert sinds 1979 inmiddels ontelbare literaire en culturele activiteiten in zowel Nederland als in Vietnam. Deed meer dan 30 boekenweekprogramma voor het Theater Landgraaf en werkt al 20 jaar in de Rotterdamse Pauluskerk aan literaire projecten met cliënten en bezoekers. Sinds 2,5 jaar is hij niet alleen vaste gast in de 'Toksjoo op Zuid' maar draagt ook geregeld gedichten uit eigen bundel voor. In 1984 debuteerde hij met 'De vrede van Galilea', de eerste van inmiddels vijf dichtbundels. Nam deel aan verschillende internationale onderwijsconferenties, vanuit zijn discipline van cultuur- en literatuuronderwijs.

CV als de Boekenberg

Zijn CV is langer dan Bieb de Boekenberg hoog is. In 2015 vertaalde hij Vietnamese 'Cocktail' verhalen van de Vietnamese schrijfster Di Li naar het Nederlands. Vietnam heeft weinig geheimen voor Gebuys. Met grote regelmaat vliegt hij naar zijn vriendin en zijn 2-jarig dochtertje Tieu An. Vele van zijn gedichten zijn inmiddels in het Vietnamees vertaald en gepubliceerd.

Spijkenisse 'Moederstad'

Komende zondag presenteert Gebuys bij de gerenommeerde Rotterdamse boekhandel Snoek aan de Meent 126 zijn nieuwste boek 'Berini'. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Max van Weezel, presentator van 'Met het oog op morgen' en medewerker aan Vrij Nederland. Oud-wethouder Hamit Karakus zal reageren op de verhalen in het boek die over Rotterdam gaan en saxofonist Jos Valster maakt muziek. In deze verzameling van oorspronkelijke blogs trekt Dick Gebuys vanuit culturele thema's en vriendschappen de lijnen na die zijn leven tot nu toe bepaald hebben – naar Rotterdam waar hij geboren werd via zijn 'moederstad' Spijkenisse en de vele optredens in LiteRAR van woordenaar Jan Bontje naar Vlaanderen waar hij het leven pas echt leerde kennen en zich door de trappisten liet bekeren tot Bourgondiër, naar Limburg en naar Duitsland. Waar hij de sporen volgde die de oorlog in zijn geboortestad en in zijn eigen jeugd naliet. En zo belanden we in Rotterdam van de 20ste eeuw, de tijd van de Berini brommer. Dick vertelt over Feijenoord en Sparta, over de Hefbrug, het Bombardement van 14 mei 1940, over de piratenzenders in de Sixties en over zijn vele liefdes waarvan Rotterdam de grootste is en tevens zijn muze en onuitputtelijke inspiratiebron. Dick hoopt zondag op een goede opkomst bij de boekhandel van Arno Snoek: 'Iedereen is welkom. Gratis entree en hopelijk nemen ze een boek mee'.

Meer berichten