De creaties die de kinderen maken, zijn meestal gebaseerd op een onderwerp. Voor de voorleesdagen wordt deze keer een 'tijgerpootafdruk' gemaakt. Foto: Patricia van den Blink
De creaties die de kinderen maken, zijn meestal gebaseerd op een onderwerp. Voor de voorleesdagen wordt deze keer een 'tijgerpootafdruk' gemaakt. Foto: Patricia van den Blink (Foto: Patricia van den Blink)

Koken en bakken in Kinderkookcafé

De populariteit van koken en bakken is op het moment groot. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen vinden het leuk om te kokkerellen. In Café Zinnig in Bibliotheek de Boekenberg kunnen kinderen maandelijks aan de slag in het Kinderkookcafé om, met hulp van een kok en diverse vrijwilligers , de leukste en creatiefste lekkernijen te maken.

Spijkenisse- Het is alweer de derde woensdag van de maand. Een groepje van 10 kinderen is gekomen om gezellig met elkaar iets lekkers te maken. En als je kok bent, moet je natuurlijk ook een echte koksmuts hebben. De kids vinden het spannend, want wat zullen ze gaan maken? Voor ze aan de slag gaan worden de handen zorgvuldig gewassen, want hygiëne in de keuken is heel belangrijk en is gelijk de eerste les die ze krijgen. Als eerste staat bakken op het programma. Deze keer worden er koekjes met tijgerpootafdruk gemaakt. "De kinderen beginnen met bakken, zodat de koekjes aan het einde ook klaar zijn en ze mee naar huis genomen kunnen worden", legt communicatiemedewerker Debbie Teitsma uit. Ze vindt het zelf een feestje om te zien hoeveel plezier de kinderen en ook de medewerkers hebben tijdens zo'n uurtje Kinderkookcafé. "Een half jaar geleden is Café Zinnig hiermee gestart en vanaf het eerste Kinderkookcafé was er stormloop", weet zij zich te herinneren. "En nog steeds zitten iedere maand alle tien plekken vol", gaat ze verder. De laagdrempeligheid, is volgens haar de reden van het succes. Debbie: "Kinderen komen hier gezellig met hun vader of moeder. De ouders kunnen zelf een kopje koffie drinken en hun kinderen vinden het een feestje om aan te schuiven. De kinderen vinden het leuk om zelf iets te maken en het resultaat te zien", weet ze. Na het bakken wordt er een egel van peren en druiven gemaakt. "Best moeilijk", vindt Jaëla(7) En Joshua(9) ziet er wel een zombie in. Na een uurtje is alles klaar. De kinderen mogen alles meenemen en de afwas hoeven ze gelukkig niet zelf te doen. "Daar hebben gelukkig een afwasmachine voor", lacht Debbie. Ze kijkt alweer uit naar het volgende Kinderkookcafé in februari.

Meer berichten