Foto: Joop van der Hor

Shell plof na 50 jaar niet vergeten

Cindy Christine Schmidt was amper 10 maanden oud toen zij haar vader verloor bij de grote ontploffing bij Shell Pernis. Ze kent haar vader Raymond alleen van foto's en de verhalen die haar tante's, ooms en grootouders haar vertelden.

Spijkenisse/Pernis - Op 20 januari was het precies 50 jaar geleden dat bij Shell Pernis een grote ontploffing plaatsvond waarbij 2 dodelijke slachtoffers en ruim 150 gewonden vielen. De stichting Historisch Hoogvliet opende afgelopen zaterdag haar deuren van het nieuwe onderkomen aan de Overwolde 48. De expositieruimte bleek te klein voor de enorme belangstelling voor de 'Grote Plof' tentoonstelling. Voorzitter Hans van der Boom toont zich uitgelaten maar maakt zich ook zorgen: "Het verleden van Hoogvliet leeft enorm. En hoewel wij hier aan de Overwolde een mooie ruimte hebben is het maar de vraag voor hoelang wij hier kunnen blijven. Wie zijn geschiedenis wilt kennen moet er in de toekomst aan werken om het verleden te behouden."

Haar moeder was op het moment van de 'grote plof', zoals deze nog steeds wordt genoemd, 25 jaar oud. Nu is mevrouw Schmidt - Krones 75 jaar. En nog steeds kan de moeder van Cindy haar tranen niet in bedwang houden en stokt haar stem in haar keel als ze over de dood van haar man probeert te praten. Cindy dwaalde afgelopen zaterdag op de eerste dag van de expositie over de 'grote Plof' wat verdwaasd door de met foto's en krantenknipsels ingerichte ruimte van de stichting Historisch Hoogvliet. Met vochtige ogen staat ze stil voor een paneel waarop een foto van haar vader te zien is. "Ik was vijf jaar oud toen ik aan wildvreemde mannen in mijn woonplaats Spijkenisse op straat vroeg of zij misschien mijn vader waren. Iedereen op school had een vader, ik niet. Nu kijk ik elke dag in zijn ogen. Mijn zoon lijkt namelijk als 2 druppels water op de man van de foto's, op mijn vader dus. Mijn kinderen hebben hun opa nooit gekend. Mijn stiefvader was hun opa, daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Mijn moeder is de klap nooit te boven gekomen. Bizar toeval is dat ze haar tweede man in januari 2000 op nagenoeg dezelfde dag is verloren als destijds mijn vader. De derde week van januari is voor de hele familie een regelrechte verschrikking om door te komen, zelfs nu nog na al die jaren." Cindy bezocht samen met een goede vriend voorafgaande aan de tentoonstelling zaterdag, het graf van haar vader. "Hij ligt op de begraafplaats aan de Vredenhofstraat in Spijkenisse. Er moet nodig iets aan onderhoud worden gepleegd maar dat stellen we steeds uit omdat het zo intens confronterend is. Shell heeft mijn moeder overigens goed geholpen. Ze kreeg zelfs een baan aangeboden via Shell."

TWEEDE SLACHTOFFER

Behalve Raymond Schmidt was er nog een tweede dodelijk slachtoffer te betreuren; de ongehuwde Jan 't Jong (49) uit Oud-Beijerland. Jong ging bij de eerste lichte explosie naar buiten om te kijken was er aan de hand was. Hij werd verrast door de daaropvolgende explosie en de vuurbal die over hem heen kwam. Zijn lichaam werd snel geborgen. Het stoffelijk overschot van Raymond Schmidt werd daags na de ramp aangetroffen. De keteloperator raakte bedolven onder de brokstukken van het gebouw naast de ontplofte kraakinstallatie. Behalve ruim 150 gewonden onder het personeel en burgerbevolking vielen er drie zwaargewonden afkomstig uit Pernis, Vlaardingen en Spijkenisse, allen werknemers van Shell. In Hoogvliet ging meer dan 5.000 m2 glas aan diggelen door de klap. Hoogvlieter Beekveld woonde dichtbij de olieraffinaderij aan de Haifaweg. Hij raakte bedolven onder het glas. De heer Beekveld verloor hierdoor een oog en ook zijn baan. 'De dag die ons leven voorgoed veranderde' zo schreef zijn vrouw Hester in een brief aan Hans van der Boom van Historisch Hoogvliet. Cindy Schmidt komt nog een keertje terug, samen met haar dochter. "Ik kan dankzij deze expositie na 50 jaar eindelijk het boek sluiten in de wetenschap dat mijn vader niet is vergeten."

De tentoonstelling bestaande uit beeld en geluid is te zien op zaterdagmiddag 10 en 24 februari en 10 en 24 maart bij de stichting Historisch Hoogvliet in het voormalig schoolgebouw aan de Overwolde 48 (verlengde Lengweg) vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten