Foto: Joop van der Hor

Ferr Fikkers fikst en flikt het feilloos

Van ouderwets drukwerk 'met het handje' tot aan het digitale werk via de computer 'on-line'. Ferr Fikkers (50) heeft het allemaal meegemaakt. Na het behalen van zijn diploma aan het Grafisch Lyceum heeft hij nog nooit zo vaak over leerboeken moeten buigen en letterlijk 'in' de computer moeten duiken.

SPIJKENISSE - "Dit vak verandert bijna per dag. Je moet van de laatste technieken en ontwikkelingen op de hoogte blijven, anders raak je achter en gaat de klant naar de concurrent." Van reproductietekenaar via DTP'er tot computerexpert waarbij het werken met programma's als infographics geen geheim voor hem heeft. Dat hij uiteindelijk in het vak van vormgever terecht is gekomen had Fikkers zelf niet kunnen bedenken toen hij tijdens de les spotprentjes tekende van zijn docenten. Tot de decaan een striptekening afpakte en zichzelf - ondanks de opvallend grote neus - in het werkje herkende. In plaats van boos te worden gaf hij kleine Ferry het advies er zijn werk van te maken. En nog steeds tekent de nu grote Ferr nog steeds graag met potlood én computerpen.

BOEKEN OPMAKEN

"Ik werk met infographics en maak ook graag boeken op. Niet alleen de gecorrigeerde tekst op de blanco bladzijden invoeren, maar meedenken, adviseren, fotowerk invoeren, een mooie overzichtelijke indeling opmaken en illustraties toevoegen. Vorig jaar heb ik een boek van schrijver Jean-Philippe van der Zwaluw over de geschiedenis van de Heenvlietse paardenmarkt mogen opmaken, daar ben ik best trots op. Komende zondag verschijnt bij de Rotterdamse boekwinkel Snoek de dichtbundel 'Dichter onder Water'. Ik heb de bundel niet alleen opgemaakt en ingedeeld, er staat ook een gedicht van mijzelf in. Ik wist niet dat ik dit kon, ontzettend leuk! En onlangs ben ik begonnen met het boekje 'De Wereld volgens Grobben' vol gedichten, anekdotes en verhalen van en over de bekende Charloisse dichteres Rieneke Minderman - Grobben die haar laatste periode in een hospice slijt. Het is hard werken maar we doen onze uiterste best om haar het eindresultaat te kunnen laten zien.' Ook heeft Fikkers de grote tekst en fotoborden op de Hoogvlietse centrumrotonde bij het steppersmonument vervaardigd, langs het Levenspad en bij de Schouwplaats in het Zuiderpark. Stuk voor stuk juweeltjes waar hij zijn twee rechterhanden niet voor omdraait want Ferr Fikkers fikst en flikt het. Hij gaat geen klus uit de weg. "Behalve thuis dan" lacht dochter Fleur ondeugend.

OVERLEVINGSPAKKET

Hoewel de voormalige secretaris van de Ondernemers Federatie Spijkenisse positief en optimistisch van aard is, staat er thuis binnen handbereik een 'overlevingskoffer' met daarin nuttige en noodzakelijke voorwerpen, medicijnen etc. om de eerste dagen na een ramp, overstroming of ontploffing in de Botlek te overleven. "Ik ben een pragmatisch ingesteld mens. Als je dingen voor kunt zijn dan moet je het niet laten. Ik ben op het Noordereiland in Rotterdam geboren. Daar stonden om de zoveel tijd de kades onderwater waardoor mijn ouders de deur niet uit konden. En nu wonen we 'achter de bruggen' tegen de industrie aan. Je moet niet in paniek raken maar ook nergens je ogen voor sluiten."

Meer berichten