Janny helpt Dayana met de Nederlandse taal en cultuur. Foto: Ingmar van den Berg
Janny helpt Dayana met de Nederlandse taal en cultuur. Foto: Ingmar van den Berg (Foto: Ingmar van den Berg)

'Het is een verrijking van mijn leven'

Bij Vluchtelingenwerk Nederland kunnen mensen die moeten inburgeren hiervoor lessen volgen. De organisatie gaat echter nog een stapje verder en koppelt de cursisten aan zogeheten taalcoaches. Hiervan kan Vluchtelingenwerk er nog wel wat gebruiken. "Het is een verrijking van mijn leven."

Nissewaard - De les van Dayana Arellano, afkomstig uit Ecuador is net afgelopen. Drie keer per week, verspreid over acht uren krijgt ze in het pand aan de A. van der Nootstraat in Spijkenisse les in Nederlandse taal en cultuur. Maar om goed te kunnen inburgeren is eigenlijk meer tijd nodig, vinden ze bij Vluchtelingenwerk. Daarom zijn er taalcoaches zoals Janny van Rosmalen, die gekoppeld is aan Dayana. Eens per week spreken ze af om allerlei zaken te bespreken. "Ik vertel haar wat er gebeurd is in mijn leven, het gaat niet alleen over taal", vertelt Dayana die nu 14 maanden in Nederland is. Dit kan bijvoorbeeld ook een vraag zijn over de gemeente, de gezondheidszorg of het openbaar vervoer. "Janny weet alles van Nederland. Door haar begrijp ik de Nederlandse cultuur beter", gaat ze verder.
Taalcoach zijn is vrijwillig en kent volgens Janny veel voordelen. "Ik leer over de landen waar zij vandaan komen. Het is een verrijking van mijn leven", zegt ze vastbesloten. Zo heeft ze al twee broers uit Somalië begeleid en heeft ze zelf iemand uit Noord-Korea onder haar hoede genomen. Zelf doet ze het werk al zo'n drie jaar en begon nadat ze reageerde op een oproep in de krant.
Een taalcoach is ongeveer twee uur per week kwijt aan de begeleiding van een vluchteling. Het werk is erg flexibel, afspreken kan waar en wanneer het beiden uitkomt. Wie zich aanmeldt als coach krijgt eerst een training. Vervolgens wordt er gekeken welke persoonlijkheden het best bij elkaar passen. "Vertrouwen is heel belangrijk, je krijgt een hele band met elkaar", vertelt Janny. Het hele traject duurt ongeveer een jaar. In het geval van Janny en Dayana betekent dat nog een paar maanden. Dan is het examen en stopt in principe de begeleiding.

Meer berichten