Jan Bontje uit Spijkenisse organiseert voor de 3e achtereenvolgende keer met LiteRAR het Augusta Peaux Festival in het kleine witte kerkje van Simonshaven. (Foto: Joop van der Hor)
Jan Bontje uit Spijkenisse organiseert voor de 3e achtereenvolgende keer met LiteRAR het Augusta Peaux Festival in het kleine witte kerkje van Simonshaven. (Foto: Joop van der Hor) (Foto: Joop van der Hor)

Augusta Peaux Festival Simonshaven

Op zondag 18 februari organiseert Jan Bontje van Regio Art Rijnmond, kortweg LiteRAR, het derde Augusta Peaux Festival. Omdat Augusta Peaux (1859-1944) tot de grote dichters van Nederland behoorde maar bij het grote publiek onbekend is gebleven, organiseerde Jan Bontje met de overige leden van LiteRAR al twee keer eerder het 'Augusta Peaux Festival'.

NISSEWAARD/SIMONSHAVEN - Ook nu weer vormt het witte kerkje van Simonshaven het decor van deze belangrijke literaire gebeurtenis welke geheel in het teken staat van de in Simonshaven geboren dichteres Augusta Peaux (1859-1944). In dit voormalige - bij de gemeente Geervliet behorende vissersdorpje, nu gemeente Nissewaard - werd Peaux op 2 november 1859 geboren. Haar overgrootvader kwam uit Camarès in Frankrijk en haar vader Pierre Peaux, was dominee van de hervormde gemeente in Simonshaven. Het woonhuis van de dichteres aan de Ring 42 is behouden gebleven en zondag te bezichtigen.

Jan Bontje is de herontdekker van Augusta Peaux en heeft goede hoop op het toekennen van een straatnaam of plein in Simonshaven als postume huldeblijk aan een in deze regio tamelijk onbekende maar belangrijke Nederlandse dichteres uit de tweede helft van de 19e eeuw. Bontje: "De gemeente Nissewaard is al akkoord, maar vindt dat er een geschikte gelegenheid / straat moet zijn want er is nog geen sprake van nieuwbouw in of om Simonshaven", weet Bontje.

Het programma kent een aantal bekende namen van dichters en muzikanten. Troubadour Willem die elke editie bij LiteRAR opluistert met zijn liederen heeft een aantal gedichten van Augusta Peaux op muziek gezet welke zondag worden uitgevoerd. Daarnaast treden de voormalige Rotterdamse Stadsdichteres Jana Beranová op, haar plaatsgenoot Paul Boute en verder; Proza Trio PEAUXëzie met verhaal en muziek van Remko Koplamp, light verse van Anneke Haasnoot en houdt Mario Molegraaf, biograaf van Peaux een boeiende lezing over haar. Burgemeester Mirjam Salet van Nissewaard opent het festival.

Het derde Augusta Peaux Festival in het kerkje van Simonshaven aan de Lageweg 1 is gratis toegankelijk. Aanvang van het festival is om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

Meer berichten

Shopbox