Het chippen van honden en katten is een kleine en snelle ingreep. Gevonden dieren met een chip  kunnen sneller herenigd worden met hun baasje. Foto: Patricia van den Blink
Het chippen van honden en katten is een kleine en snelle ingreep. Gevonden dieren met een chip kunnen sneller herenigd worden met hun baasje. Foto: Patricia van den Blink (Foto: Patricia van den Blink)

Chip brengt huisdieren weer thuis

Jaarlijks raken veel honden en katten zoek. Gelukkig worden de meesten van hen snel teruggevonden. Maar soms, wanneer een dier gevonden wordt en de eigenaar zich niet meldt, is het moeilijk te achterhalen bij wie het thuishoort. Het chippen van huisdieren is een eenvoudige snelle ingreep dat veel leed kan voorkomen. Het chippen van honden is inmiddels al verplicht, maar voor katten nog niet. Dat gaat nu wellicht veranderen.

"Een goede zaak", vindt ook dierenarts Jan-Willem van den Bosch(45) uit Spijkenisse. In één van de vier praktijken die Spijkenisse rijk is, voorziet hij dagelijks honden en katten van een chip. "Ik kan je veel verhalen vertellen over dieren die dankzij de chip herenigd werden met hun eigenaar", zegt hij. Maar hij kent ook de ellende van met name de katten die in dierenasiels verdwijnen, omdat ze niet gechipt zijn. "Verzekeringsmaatschappijen stellen het al verplicht om je hond te laten chippen, maar ook als je ermee naar het buitenland gaat, geldt die verplichting", vertelt hij. Dat ook eigenaren hun katten best willen laten chippen , bleek wel in november vorig jaar toen katten gratis konden worden gechipt. Jan-Willem: "De vier dierenartspraktijken uit Spijkenisse deden mee aan deze actie. We hebben de kosten onderling verdeeld. Meer dan 200 katten hebben we toen gechipt". Hij laat zien hoe eenvoudig deze ingreep is. "We stoppen een chip, ter grootte van een dikke rijstkorrel in een wat dikkere naald en dan drukken we de chip in de vacht. Het is een kleine ingreep en is snel gebeurd", verzekerd hij. "Daarna moet het chipnummer geregistreerd worden. Vroeger lieten we dit aan de eigenaar over, maar tegenwoordig doen we dat zelf. Er zijn meerdere databases, maar die zijn allemaal landelijk gekoppeld. Zodra een dier wordt gevonden, kan gemakkelijk het registratienummer gelezen worden en online worden opgezocht. En zo kan de eigenaar worden teruggevonden.Deze moet wel de gegevens up-to-date houden als hij bijvoorbeeld gaat verhuizen." benadrukt hij.

Shopbox

Meer berichten