Willem Scherpenisse. Foto: Joop van der Hor
Willem Scherpenisse. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

'Grove taal over de brug doet pijn'

"De scheepvaart is zodanig toegenomen en de schepen worden steeds groter waardoor de brug steeds vaker open moet. Bovendien is de huidige infrastructuur rond de bruggen volstrekt onvoldoende. De politiek zal keuzes moeten maken. Stop met woningbouw op Voorne-Putten en laten mensen aan die kant van de brug gaan wonen waar ze werken zodat er een aanzienlijk mindere verkeersstroom ontstaat. En de brugwachter moet weer terug. Die onderhoudt dan rechtstreeks contact met de loods aan boord. Nu worden beide bruggen al geopend nog ver voordat schepen de monding van de Oude Maas opvaren waardoor de bruggen ook langer omhoog staan. Met de brugwachter terug op de brug worden ook de storingen eerder opgemerkt en verholpen."

Met inmiddels 44 storingen op de teller is de Spijkenisserbrug een grote ergernis voor alle forenzen die van deze oeververbinding gebruik moeten maken. Tussen al die boze weggebruikers zit de uiterst positieve Willem Scherpenisse (62) uit Hoogvliet. "Al die zeurders moeten maar gaan wonen in de plaats waar ze werken, hebben ze er ook geen last van."

NISSEWAARD / HOOGVLIET - Die opmerking zal bij menig 'gebruiker' in het verkeerde keelgat schieten. Maar Scherpenisse heeft een goede reden om een dergelijke uitlating te doen. Hij is immers de zoon van één van de laatste brugwachters van de Spijkenisserbrug. Over die andere brug, de Botlekbrug, heeft zangeres Sandy Struijs onlangs een liedje geschreven dat inmiddels vele duizenden keren op You Tube is bekeken. De Vlaardingse zingt over die 'teringbrug' welke al bijna 115 keer in storing heeft gestaan. Dat de 'bruggebruikers' al die storingen helemaal zat zijn blijkt wel uit een door deze krant uitgevoerde mini-enquête. Veel inwoners van Hoogvliet en Albrandswaard vinden Spijkenisse best wel een leuke stad maar hebben vanwege de slechte oeververbindingen weinig trek letterlijk de brug over te willen verhuizen. Wim Scherpenisse laat graag een tegengeluid horen. "Laat ik de Botlekbrug maar even buiten beschouwing laten. Als zoon van één van de laatste brugwachters van de Spijkenisserbrug wil ik heel duidelijk stellen dat dit absoluut geen slechte brug is. Het probleem zit 'em in het feit dat Rijkswaterstaat op menskracht heeft bezuinigd en nu alles vanuit de centralepost in Rhoon regelt. Als zich nu een klein mankement voordoet dan moet er eerst een monteur worden opgetrommeld die dan van 'ergens' naar hier moet rijden en niet over die kennis beschikt als waarover de oude vertrouwde en technisch zeer onderlegde brugwachter van destijds beschikte." Scherpenisse is na het doorlopen van de beste havenvakschool ter wereld', zoals voormalig vakantieman en leerling van de school aan de Waalhaven Frits Bom deze noemde, achtereenvolgens werkzaam geweest als documentenjongen, bijrijder op een vrachtauto, in de horeca, op een kunstmestfabriek en is nu zelfstandig expediteur.

Scherpenisse neemt het 'T-woord' niet in zijn mond. Als Jehova's getuige is hij wars van dit soort uitspraken. Wim spreekt eerder liefkozend over 'zijn' brug en dat is logisch want behalve dat zijn vader brugwachter is geweest, woonde hijzelf pal naast de brug aan de Tramdijk 2 te Spijkenisse. "Ik was 11 jaar oud toen we vanuit de Koreanderstraat in Hoogvliet verhuisden naar de Tramdijk. Dat was nog ten tijde van de oude, zeer smalle Spijkenisserbrug waar vrachtauto's halverwege elkaars buitenspiegel eraf reden en voorheen het Stoomtrammetje overheen reed. Mijn zolderkamertje keek uit over de Oude Maas, ik heb er een geweldige jeugd gehad. Ik heb de huidige brug zien bouwen, bestaande uit delen van de oude Moerdijkbrug. Zo kwam de brug weer op Rijnvaarthoogte. Het doet mij pijn als ik hoor hoe men over de brug praat en groftalige liedjes zingen. De bruggen zijn prima maar de mensen die erover gaan beschikken over onvoldoende kennis. Dus terug met die brugwachter!" aldus een scherpzinnige Scherpenisse.

Wim Scherpenisse heeft van zijn hobby ook gedeeltelijk zijn werk gemaakt. Fotograferen is zijn grote passie. Onder de naam 'Wishfotografie' heeft hij menige reportage gemaakt van landschappen, bruidsparen, schepen en natuurlijk ook van bruggen.

Meer berichten

Shopbox