De Russische kunstenaar Vladimir Opara naast beeldhouwer Tineke Nusink uit Spijkenisse tijdens de opening van diens expositie 'Heavens' in Pulchri Studio in Den Haag. Foto: Joop van der Hor
De Russische kunstenaar Vladimir Opara naast beeldhouwer Tineke Nusink uit Spijkenisse tijdens de opening van diens expositie 'Heavens' in Pulchri Studio in Den Haag. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Krant als inspiratiebron kunstwerk

Dat Weekkrant de Botlek ook in de Russische hoofdstad Moskou wordt 'gelezen' mag opmerkelijk genoemd worden. Maar dat een aantal artikelen uit deze krant een essentieel onderdeel uitmaken van een echt kunstwerk van de beroemde kunstenaar Vladimir Opara is meer dan bijzonder.

NISSEWAARD/ DEN HAAG - Beeldende kunstenaar Tineke Nusink uit Spijkenisse is daar indirect verantwoordelijk voor. Nusink heeft haar atelier in Nissewaard Ateliers aan de Geraniumstraat 34 in Spijkenisse Noord en is al vele jaren bevriend met het Russische kunstenaarsechtpaar Maya en Vladimir Opara. Ze mag gerust de ontdekker genoemd worden van de Opara's die in eigen land grote bekendheid genieten. Vorig jaar bezocht Tineke Nusink Vladimirs atelier dat op slechts een paar honderd meter van het Kremlin aan het Rode Plein ligt. Door al haar ambassadeurswerk heeft ook Nederland inmiddels kennis mogen maken met het bijzondere en zeer authentieke werk van met name Vladimir Opara. Ook burgemeester Mirjam Salet is bekend met het werk van de Opara's. De in 1952 in Barnaul, Siberie geboren Vladimir wordt vooral gezien als een sociaal betrokken en geëngageerd kunstenaar, behorend tot de Naoorlogse Russische Avant-Garde. Hij exposeert nu voor de derde keer zijn werk in de Haagse Pulchri Studio.

GROOT GESCHIEDENISBOEK

'Heavens' verwijst naar het Bijbelse verhaal van de ladder van Jacob waarin de mens altijd streeft het onbereikbare te bereiken. Opara benadrukt de onlosmakelijke verbondenheid van de aarde met het Universum. De plagen waarover de Bijbel spreekt zijn de orkanen, overstromingen en aardbevingen van nu, veroorzaakt door het gedrag van de mens. Hij maakt in zijn werk gebruik van moderne visuele technieken om dit te tonen. Maar ook op bijna ouderwetse wijze middels zijn eigen 'levensbijbel' een kunstwerk met daarin twee bladzijden gevuld met artikelen uit diverse Botlekkranten. Opara waarschuwt ons voor nieuwe plagen die uitmonden tot de totale vernietiging van de aarde edoch het tij is nog te keren!

Meer berichten

Shopbox