Foto: Patricia van den Blink

Schilderijen met een verhaal

Nissewaarder van de Week: John Steinhauer. John Steinhauer(74) kijkt als kind de tekenkunsten af van zijn opa. Toch duurt het nog tot na zijn pensioen voordat hij in 1995 op cursus gaat bij kunstenaar Rinus Manschot. John begint met het maken van pentekeningen en breidt vervolgens zijn tekenkunsten uit met tal van schilderijen. Inmiddels is hij 74 en heeft al meer dan 130 schilderijen en 25 tekeningen gemaakt en getoond op vele tentoonstellingen en heeft hij er ruim 80 verkocht. Vanaf 1 april zijn diverse werken van John 6 weken lang te bewonderen tijdens een expositie in Hellevoetsluis.

Spijkenisse - John wordt in 1944 in Middelburg geboren en groeit tot zijn dertiende op in Vlissingen. Dan verhuist hij met zijn moeder en stiefvader naar Hoogvliet, waar hij uiteindelijk in 1972 in Spijkenisse terecht komt en nog steeds woont met zijn vrouw Sonja met wie hij al 37 jaar getrouwd is. Hij weet nog goed hoe hij met schilderen begon. "Ik heb altijd als operator bij de Shell gewerkt. Het was een drukke baan. Ik werkte in continudiensten en had daarnaast ook mijn gezin. Het was gewoon een druk leven", weet John zich te herinneren. "Maar het leven loopt zoals het loopt", is hij van mening. "Op de cursus van kunstenaar Rinus Manschot leerde ik op een bijzondere manier kunst maken. Ik maakte eerst pentekeningen met ecoline (gekleurde inkt) en daarna ging ik schilderijen maken met acrylverf. Dat was wel even wennen", zegt hij. "Ik moest leren hoe ik met de verf om moest gaan. Het mengen met water en het mengen met verschillende kleuren.

"Veel schilderijen vertellen over datgene wat er in mij omgaat"

Ik moest de verf echt leren kennen", gaat hij verder. Het vele oefenen resulteerde uiteindelijk in tal van schilderijen. En wie de schilderijen één voor één bekijkt ,ziet in ieder werk iets heel bijzonders. Bijna ieder schilderij vertelt op een kleurrijke manier een eigen verhaal. "Ik begin meestal niet met een idee", vertelt John. "Soms begin ik met een paar vegen en dan ontstaat er gewoon iets. Ik werk meestal niet met een vooropgezet plan vooraf", weet hij. Toch vertellen veel schilderijen over datgene wat er in John omgaat. Het valt op dat het thema kringloop van het leven, geloof en spiritualiteit bij veel schilderijen terugkomt. "Dat klopt, maar ik ben niet gelovig opgevoed", moet hij bekennen. Ook gebeurtenissen die in zijn leven of in de wereld gebeuren, zijn te herkennen op zijn vele kleurrijke werken. Zoals het schilderij waar hij zijn hartoperatie met littekens en een kruis in het midden afbeeldt, maar ook de aanslag op de Twin Tower van het World Trade Center die symboliseert dat de wereld na deze daad nooit meer hetzelfde zal zijn. "Ik maakte deze in 2004 en dat wat ik schilderde is ook uitgekomen. Het was de wereld voor en na de aanslag", weet hij nu.

Expositie woonpromenade

Het maken van een schilderij vergt veel tijd. John: "Er zijn schilderijen waar ik 2 à 3 maanden aan werk, maar soms ook 4 à 5 jaar en soms ben ik met meerdere tegelijk bezig. Ik weet ook waar de meeste schilderijen die ik verkoop heen gaan." John kijkt uit naar de expositie in april. Daar zullen 13 van zijn schilderijen tijdens de openingstijden te zien zijn op de Moerman Woon Promenade.Hij hoopt nog veel mensen blij te kunnen maken met zijn werk. John:"Mijn schilderijen waren al op veel exposities.En het zijn allen schilderijen gemaakt vanuit mijn gevoel. Met dingen die uit het leven gegrepen zijn". Heeft John dan nog wat te wensen? "Ik wil graag workshops geven en nog meer van mijn werk exposeren".En natuurlijk wil hij nog veel meer herinneringen op doek vastleggen.


Vanaf 1 april zijn 13 tot half mei zijn de werken van John te zien op de woonpromenade Moerman in Hellevoetsluis..Op www.kunstkringvoorne.nl/steinhauer_john.htmlzijn en op Facebook is meer over hem en zijn werk te vinden.

Shopbox

Meer berichten