Secretaris Eric Frank Welbergen van de stichting Paardenmarkt Heenvliet en auteur Jean-Philippe van der Zwaluw presenteren trots met het boek en de nieuwe vlag van de Paardenmarkt. Foto's: Joop van der Hor
Secretaris Eric Frank Welbergen van de stichting Paardenmarkt Heenvliet en auteur Jean-Philippe van der Zwaluw presenteren trots met het boek en de nieuwe vlag van de Paardenmarkt. Foto's: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Paardenmarkt Heenvliet te boek!

NISSEWAARD / HEENVLIET - De eerste verkoop van paarden in de stadskern van het eeuwenoude stadje Heenvliet dateert volgens de annalen uit 1469. Toen in 1966 de paardenmarkt dreigde te verdwijnen en aan een bijna 500 jaar oude traditie een einde leek te komen, greep een groepje Heenvlieters in en namen het heft in eigen handen. Ze richten de vereniging Paardenmarkt op en wisten niet alleen de paardenmarkt van een wisse ondergang te redden, ze bliezen met talloze randevenementen het feest ook nieuw leven in.

Eric Frank Welbergen (56) is één van de drijvende krachten achter de vereniging. Samen met de rest van het enthousiaste bestuur weet hij elk jaar weer een evenement neer te zetten dat zijn gelijke in de hele regio en ook ver daarbuiten niet kent. Dat ook vindt burgemeester Mirjam Salet van Nissewaard, de relatief nieuwe gemeente waaronder het eeuwenoude Heenvliet valt. "Heenvliet zonder Paardenmarkt is ondenkbaar" liet ze in haar voorwoord voor het boek 'Paardenmarkt Heenvliet, een volksfeest door de eeuwen heen' optekenen. Zonder het wellicht te beseffen is Salet burgemeester van de stad en Heenvliet en Geervliet. Alle andere voormalige gemeenten binnen Nissewaard hebben namelijk nimmer stadsrechten verworven. Spijkenisse is, ondanks het grootste aantal inwoners, officieel nog steeds een dorp. In haar voorwoord spreekt ze over het dorp Heenvliet. Auteur van het boek, Jean-Philippe van der Zwaluw was te beleefd om in het voorwoord de omissie recht te zetten en heeft het zo maar gelaten.

VERHALEN VAN VROEGER

Aanleiding tot het schrijven van het boek vormden de vaak sterke verhalen over de paardenmarkt die in de kroegen en restaurant de Hoecksack de ronde gingen. "Ik hoorde ze aan en vond dat ze bewaard moesten blijven. Dit is oral historie die, als je ze niet opschrijft, verloren gaan. Piet Bevaert kwam op het idee om oud dorpsgenoot Jean-Phillipe te vragen om ze op te tekenen en ook de geschiedenis van de paardenmarkt vast te leggen. Van hem was bekend dat hij al behoorlijk wat historische boeken op zijn naam heeft staan over o.a. het verzet tijdens de 2e wereldoorlog in Heijplaat en over het bezoek van Napoleon aan Rotterdam. Er werd een boekcommissie gevormd bestaande uit Simon Beukelman, Grea Vlag en mijzelf. Nadat ook de gemeente Nissewaard interesse had getoond kon JP aan de slag. Het resultaat van zijn inspanningen mag er zijn; een prachtig boek over ruim 450 jaar paardenmarkt geschiedenis." Van der Zwaluw zelf is absoluut tevreden over de samenwerking met de stichting en de adviezen van de boekcommissie. "Ik ben er trots op dat ik als oud inwoner van Heenvliet deze opdracht heb gekregen, daaruit spreekt behalve vertrouwen ook historisch besef want naar mijn mening moet je een band hebben met dit gebied om er met passie en toewijding over te kunnen schrijven. Wethouder Mijnans heeft vorig jaar het 1e exemplaar in ontvangst genomen maar pas nu komt de belangstelling van de media op gang en uitgerekend van de krant waar ik zelf jarenlang voor heb geschreven, dat voelt ook heel goed." JP en Welbergen poseren tot slot bij de nieuwe vlag van de stichting welke komend feest fier in de wind zal wapperen.

Shopbox

Meer berichten