Foto: Joop van der Hor

Leensvaart 50 jaar tussen de spaken

Het spelletje 'Zo vader, zo zoon' lijkt van toepassing op Piet en Alex Leensvaart uit Heenvliet. Allebei brachten ze een groot deel van een halve eeuw door tussen de spaken, sturen en kettingkasten. Maar ondanks hun beider liefde voor het rijwielvak werkten ze slechts een klein deel mét elkaar. De inmiddels overleden Piet Leensvaart is de oprichter van het familiebedrijf. Zoon Alex bouwde het reparatie- en latere verkooppunt uit tot een bloeiende en moderne rijwielhandel waar echtgenote Ank en een team van vier ervaren monteurs en twee verkopers (m/v) hun ziel en zaligheid hebben gelegd. Het echtpaar Leensvaart woont met hun twee dochters van 14 en 18 jaar in Zuidland. "Fietsen is ons leven. We ademen dezelfde lucht in als in onze banden wordt gepompt."

Joop van der Hor

NISSEWAARD- Alex Leensvaart werd 51 jaar geleden geboren in het door de industrie opgeslokte dorpje Nieuwesluis. Na zes maanden verhuisden zijn ouders naar Heenvliet. Zowel zijn geboortehuis als het huis waar hij met ouders en twee jongere zusjes zijn jeugd op prettige wijze doorbracht, zijn met de grond gelijk gemaakt. Wat fier overeind is gebleven zijn de dromen en idealen welke inmiddels voor een groot deel verwezenlijkt zijn.

"Ik ben opgegroeid tussen de fietsen. Mijn vader heeft komende september precies 50 jaar geleden de basis gelegd voor wat Leensvaart Rijwielen is geworden, een bloeiend eerlijk bedrijf waar ik enorm trots op ben. Pa was fietsenmaker in Rotterdam-zuid. Ik volgde na de LTS in Brielle de MTS en vervolgens motortechniek. Om een zakcentje te verdienen werkte ik op de vrije dagen en in de vakanties bij hem in de zaak. Ik heb veel van hem geleerd maar we hadden allebei zo onze eigen opvattingen over hoe je een bedrijf opzet en moet leiden. Hij was er één van: "Niet lullen maar poetsen" en werkte dag en nacht. Ik weet nog dat ik dat absoluut niet wilde. Maar de appel valt niet ver van de boom, want ook ik sta op voor dag en dauw en ga meestal als laatste naar huis. Het is altijd maar doorgaan, doorgaan, ook met het op peil houden van kennis en techniek. Ik houd van dit vak maar het eist ook z'n tol. Mijn gezondheid is niet meer optimaal na een niertransplantatie en een overwonnen ernstige ziekte. Ook de brandstichting welke ons winkelpand aan het Nieuwersluisplein volledig in de as legde, heeft er flink ingehakt. We kwamen terug van een leuk avondje uit en vlakbij Heenvliet aangekomen zag ik een vuurgloed. Ter plaatse heb ik de computer uit het brandende pand weten te redden, maar moest toezien hoe ons hele levenswerk in vlammen opging."

Beetje ontspannen

"We hebben toen heel veel hulp gehad en steunbetuigingen. Binnen minder dan een week hadden we ons huidige pand aan de Polyanderstraat ingericht en werd de verkoop en reparatie voortgezet. Maar het heeft wel z'n sporen achtergelaten, heb het nooit echt kunnen verwerken. Zie dit niet als klagen maar als de realiteit en die moet ik zelf ook onder ogen zien. Daar ben ik inmiddels druk meedoende. Tegenwoordig lukt het mij steeds beter om een beetje te ontspannen. Ank en ik golfen en fietsen ook zelf uiteraard. We hebben daar onze ontspanning van en bovendien ervaar je wat je klanten ervaren. We testen zo zelf nieuwste modellen uit en weten dus waar we over praten als we een potentiële koper helpen. En dat is tevens het leukste ook aan dit mooie vak; mensen helpen aan een goed en eerlijk product. Een fiets is iets heel persoonlijks. Dat blijkt ook wel uit de vele complimentjes en zelfs brieven en e-mails die we van tevreden klanten krijgen, zoiets doet je goed! Het fietsenvak is behoorlijk veranderd. Nu meet ik 'de billen' op voor het juiste zadel", zegt Alex Leensvaart lachend. "Wij kunnen elke concurrentie aan. Kom maar eens langs, we komen er altijd samen uit!" In 2019 hoopt Leensvaart Rijwielen een nieuw pand te betrekken waar nu nog de velden zijn van GHVV'13. "We gaan gewoon dapper door. Niet omdat we moeten, maar omdat het leuk is!"

Ouderwetse PK's op de Paardenmarkt van Heenvliet en moderne elektrische & 45 km- speedfietsen op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei op het speciaal ingerichte E-Bike testcentrum van Leensvaart rijwielen aan Polyanderweg 12 met hoge lustrumkorting.

 

Shopbox

Meer berichten