Logo debotlek.nl


Foto: Joop van der Hor

Pensionado Piet geniet van het leven

Je leven lang gewerkt en dan is daar ineens het moment dat je je telefoon en toegangspas mag inleveren. En na een leuke afscheidsreceptie met toespraak van de chef, gebak, borrel en bloemen is het zover. Je bent met pensioen! Veel werknemers gruwen van het idee dat ze niet meer met een broodtrommeltje onder de arm naar het werk hoeven te gaan. Anderen zuchten opgelucht. Eindelijk geen stress meer van de te behalen deadline, geen overwerk tot diep in de avond en geen zeurende manager voor wie het toch nooit goed en genoeg is. "Ga toch lekker fietsen man" klinkt het dan letterlijk of figuurlijk. En dat is precies wat Piet Luijten (66) is gaan doen: fietsen en fotograferen. Hij kan er inmiddels geen genoeg meer van krijgen. Piet geniet elk uur en elke dag!

Joop van der Hor

NISSEWAARD- Piet Luijten is getrouwd met Anja, samen hebben zij twee zoons: Kay en Frank, twee schoondochters en een 8 maanden oude kleindochter luisterend naar de naam Liz. Tot zijn pensioen werkte hij het grootste gedeelte van zijn arbeidsleven bij Eneco en later bij Joulz. Geboren en opgegroeid in de 'beruchte' Millinxstraat in Rotterdam-Charlois en sinds hun huwelijk al vele jaren in Spijkenisse.

"Ik heb een geweldige jeugd gehad. Altijd op straat te vinden. Beetje schooieren rond het Zuidplein, voetballen tegen een muurtje of in het plantsoentje en spelletjes doen als stoepranden en bordje tik. Thuis waren we met 3 jongens en 1 meisje. Mijn oudste broer was zwaar depressief en heeft uiteindelijk besloten uit het leven te stappen, zelfmoord dus. Dat heeft er ingehakt. Zijn dood heeft een behoorlijke impact op mij gehad maar heeft mij ook gevormd. Wellicht hang ik daarom zo aan het leven. Op mijn 13e jaar verhuisden mijn ouders naar de Eline Verestraat in Hoogvliet, moest ik elke dag met bus 63 terug naar Charlois waar ik op de Technische School de Vaan leerde voor elektromonteur. Ik heb zowel mijn diploma laag- als hoogspanning behaald en ben al vroeg gaan werken bij wat toen GEB heette, het Gemeentelijk Energie Bedrijf." En hoewel Piet zijn leven lang in de elektrotechniek zit moet hij nog steeds thuis de tuinverlichting aanbrengen. Zijn vrouw Anja heeft de moed al opgegeven en overweegt een klusjesman te laten komen. "Ik ben op 1 mei 2017 met vervroegd pensioen gegaan en heb het alleen maar drukker gekregen. Ik kan het iedereen aanbevelen. Er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan. Het mooie is dat niets moet maar alles mag. Nou ja, bijna alles dan", lacht Luijten een beetje ondeugend. Piet is de trotse opa van kleindochter Liz en past bij toerbeurt op de kleine. De ene keer met Anja en de andere keer samen met zijn schoonmoeder. Schoonmoeder? "Ja, wie moet anders de luier verwisselen", grapt Luijten lachend.

HOBBY'S GENOEG

Piet verveeld zich niet. Tijd om zijn tuinverlichting aan te leggen heeft hij dan ook niet. Vroeger al was hij een bezig baasje. Bestuurslid en DJ bij de Hoogvlietse jeugdsociëteit De Spin en Tamla, scheidsrechter bij de zeskampen in Hoogvliet en Hekelingen, voetballen bij Animo, op een redelijk hoog niveau bowlen in Spijkenisse en mee met de New Yorksteppers naar o.a. Londen, Antwerpen en het 1106 kilometer lange 'Rondje Nederland'. Een greep uit de vele bezigheden van nu; tennissen, fitness, fietsen en fotograferen. Vooral dat laatste is hem lief. "Ik pak tegenwoordig de fiets en rijd een rondje Voorne-Putten. Onderweg leg ik van alles vast: schepen, vogels, dieren, gebouwen. Ook ga ik met mijn fotomaatje Peter Grashoff op pad. Nemen we de metro en struinen we Rotterdam of de havens af op zoek naar leuke plekjes om vast te leggen. Drie jaar geleden probeerde ik in de tuin met mijn telefoon een ijsvogeltje te fotograferen. Trots wilde ik het resultaat laten zien aan mijn vrouw en zoon. Het enige dat zij zagen was een donker vlekje, hilariteit alom. Met kerstmis kreeg ik een goede camera waar ik ontzettend blij mee was en nog steeds ben. Wat mij hier in Nissewaard opvalt zijn de vervuilde singels. Mensen laten veel troep achter. Maar verder is Nissewaard zeer fotogeniek."

Piet Luijten stuurt regelmatig een scheepsfoto in voor de rubriek 'Wachten Op' of zomaar een leuke foto zoals van de elders in deze krant afgedrukte foto van een jonge zwaan die zich tussen de beschermende vleugels van moederzwaan heeft genesteld.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox