Foto:

ABCDate succesvol voor cliënten Ipse de Bruggen

Spijkenisse - Nu Ipse de Bruggen cliënten een half jaar gebruikmaken van ABCDate wordt de balans opgemaakt. Het stadium van pilot zijn we voorbij. Inmiddels is ABCDate voor alle cliënten van Ipse de Bruggen uitgerold.

Liefde, geluk en vriendschap; iedereen heeft het nodig. Ook mensen met een verstandelijke beperking. Voor deze doelgroep is het echter niet altijd even makkelijk om iemand te vinden. Speciaal voor hen richtte Stichting Leer Zelf Online daarom de website ABCDate op. Met dit internetplatform kunnen mensen met een verstandelijke beperking in heel Nederland eenvoudig contact met elkaar leggen. Ze kunnen op zoek naar een vriendschap of een relatie. Of een maatje om af en toe iets leuks mee te gaan doen, zoals samen ergens iets drinken, sporten of naar de film. Ook worden er ontmoetingsavonden en thema-avonden georganiseerd. Ipse de Bruggen liep hierop vooruit door als eerste zorgorganisatie hieraan mee te doen.

10.000 berichtjes

ABCDate heeft al veel leden van Ipse de Bruggen. Er zijn maar liefst 10.000 berichtjes verzonden, waarbij de meeste cliënten zoeken naar een relatie of naar een vriendschap. Daarnaast hebben al negen zorgorganisaties gekozen voor ABCDate waardoor de kans op een match voor liefde of een vriendschap groter wordt voor de cliënten.

Horizon verbreden

Nardi Basdew, begeleider van Ipse de Bruggen volgt de speciale train-de-trainer-cursus. "Je ziet dat de horizon van de deelnemers aanzienlijk verbreed wordt, het is prachtig om daaraan mee te mogen werken! Zo was ik aan het werk op een ontmoetingsavond. Er kwam een deelneemster binnen die ik al op een eerdere feestavond had ontmoet. Ik wist dat ze erg stilletjes is en een weinig expressief gezicht heeft. Dan is het moeilijk in te schatten of ze iets leuk vindt. Toch durfde ze aan te geven dat er een deelnemer aanwezig was met wie ze graag wilde praten. Met behulp van een collega begeleider hebben ze de hele avond met elkaar doorgebracht. Dit zijn ervaringen die me zoveel energie geven en die voor mij bevestigen dat we met iets heel moois bezig zijn."

Plannen

Overigens heeft Nardi grote plannen: ''Ik vind het een mooi toekomstbeeld om de doelgroep uit te breiden, dus ABCdate bijvoorbeeld ook aanbieden voor mensen met een matige of misschien zelfs ernstige verstandige beperking."

ABCDate 2.0

Achter de schermen is de afgelopen maanden al hard gewerkt aan versie 2.0. Zo wordt momenteel met de gebruikerspopulatie onderzoek gedaan naar hun ervaringen, wensen en eisen. Ook zijn er plannen bij stichting Leer Zelf Online om de profielen nog eenvoudiger aan te maken en plannen voor een ABCDate-app waarin mensen kunnen chatten, ook als ze niet kunnen lezen en schrijven.

Shopbox

Meer berichten