Foto:

Maasvlakte 2 viert eerste lustrum en krijgt 70 meter hoge radartoren

Regio - Aan de Prinses Maximaweg op de zeewering van de Maasvlakte 2 laat het Havenbedrijf Rotterdam een radartoren bouwen. En passant viert Masvlakte 2 het eerste lustrum met een nieuwe presentatie voor de bezoekers.

De nieuwe radartoren toren heeft een hoogte van 70 meter en zal de radardekking overnemen van radarpost 2, zoals de voormalig vuurtoren aan de Europaweg wordt genoemd in het Verkeersbegeleidend Systeem. Deze met zijn 67 meter ooit hoogste vuurtoren van Nederland wordt gesloopt omdat hij aan het einde van zijn bouwkundige levensduur is. Bovendien neemt de radardekking steeds verder af doordat de Maasvlakte vol wordt gebouwd met obstakels zoals kranen. Daarom is ook de nieuwe locatie op de zeewering gekozen.

Communicatie

De radartoren zal naast een radarsysteem ook marifoonapparatuur huisvesten voor de communicatie met de scheepvaart. Bovendien gaat de radartoren met een straalverbinding de datacommunicatie verzorgen met Lichteiland Goeree, ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Hoek van Holland. Op het eiland bevinden zich naast een vuurtorenlicht diverse middelen voor de scheepvaartbegeleiding, zoals een radarsysteem en hydro/meteo apparatuur.

Recreatie

Het uiterlijk van de radartoren past in het beleid van het Havenbedrijf om het haven- en industriegebied aantrekkelijk te houden zodat mensen ook in het havengebied vertoeven om te recreëren. Er is extra aandacht besteed aan de vormgeving van de radartoren die bovendien 100% recyclebaar is. Na een Europese aanbesteding is gekozen voor het duurzame ontwerp van hoofdaannemer Hollandia Infra en de architect Syb van Breda. De voorgeroeste, weervast stalen toren wordt slank en licht uitgevoerd. Komend jaar werkt men het ontwerp verder uit en worden alle onderdelen geprefabriceerd op het terrein van hoofdaannemer Hollandia Infra. Hierdoor is een zeer snelle bouwtijd op locatie mogelijk waarbij de toren in het voorjaar van 2018 af zal zijn.

Maasvlakte 2 vijf jaar in gebruik

De twee modernste, automatische containerterminals ter wereld, de grootste zeeschepen op aarde, reuzenformaat funderingspalen voor windturbines op zee; het prille bestaan van Maasvlakte 2 lijkt gekenmerkt te worden door superlatieven. In 2013 bij de oplevering van het nieuwste stuk Rotterdamse haven vond minister Schultz-van Haegen van Infrastructuur dat 'nu eerst maar eens bewezen moet worden dat het een succes wordt.' Vijf jaar na de oplevering van Maasvlakte 2 maakt Havenbedrijf Rotterdam in haar informatiecentrum FutureLand de tussenbalans op. Hoe gaat het met de Maasvlakte en waar gaat het naartoe met de haven? En wat is er voor de bezoeker van FutureLand te zien van Maasvlakte 2? Bezoekers krijgen een antwoord op al deze vragen met de nieuwe presentatie van 'Vijf jaar Maasvlakte 2'.

Shopbox

Meer berichten