Alfred Blokhuizen kan nog wel glimlachen als hij geinterviewd wordt. Maar als hij praat over vliegtuighinder dan verdwijnt die glimlach op slag. Foto: Joop van der Hor
Alfred Blokhuizen kan nog wel glimlachen als hij geinterviewd wordt. Maar als hij praat over vliegtuighinder dan verdwijnt die glimlach op slag. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Blokhuizen: Berucht, beroemd, geliefd

Alfred Blokhuizen en zijn partner Thea van der Borgt wonen sinds 1992 tot volle tevredenheid in Spijkenisse. Blokhuizen is zowel beroemd, berucht als geliefd op het stadhuis van de gemeente Nissewaard waar hij voor Groen Links jarenlang raadslid was en later Statenlid voor zijn partij in de provincie Zuid-Holland. Thea was directeur op de als beste verkozen Islamistische basisschool Ibn-Ni-Sina in Rotterdam-Charlois en later tot aan haar pensioen van respectievelijk de Monseigneur Bekkersschool en de Wegwijzer in Spijkenisse. Beiden genieten inmiddels van hun pensioen en de daarbij behorende vrijheid. Blokhuizen: "Ik begrijp niet waarom sommige mensen altijd op Spijkenisse afgeven."

Joop van der Hor

Blokhuizen (63) is geboren in Leiden, verhuisde op zijn 20e naar het Zeeuwse Terneuzen en belandde na een kort woonavontuur in Rotterdam Zuid in Spijkenisse.

NISSEWAARD - Door een aangeboren oogletsel werd hij 'veroordeeld' tot het volgen van individueel lager onderwijs (ITO). Maar hij logenstrafte een ieder die hem letterlijk of soms figuurlijk niet zagen zitten. Zijn ouders daargelaten want: "In die tijd keek men heel anders naar de ontwikkeling van mensen met een beperking of handicap. Die stopte je weg ergens op een schooltje of internaat in de bossen. In Leiden was ik langdurig werkeloos, terwijl in Terneuzen de banen in de metaalsector voor het oprapen lagen. De keus was snel gemaakt. Na werkzaam te zijn geweest bij een groot winkelbedrijf ben ik zelfstandige geworden en zette ik een bedrijfje op in TV antennes en radiozendapparatuur. Ik werd plaatjesdraaier annex praatjesmaker bij Radio Viking en Radio Zeeuws Vlaanderen. In Nederland kreeg je een boete als zendpiraat, in België kon je gewoon je gang gaan. Ik kwam terecht bij de Antwerpse FM zender Radio Antigoon en later bij Radio Antwerpen welke werd gefinancierd door Belgische miljonairs. Ook was ik algemeen directeur van Radio Free in Gent. Zelfs Guy Verhofstadt, toenmalig premier van België en nu parlementslid in het Europees Parlement, vierde ons 1-jarig feestje mee. Later verkocht ik mijn aandelen waarvan ik nu mijn eigen pensioen kan bekostigen." Alfred leerde in zijn radiotijd zijn latere vrouw Thea kennen. Wie Alfred ook leerde kennen was de gemeente Spijkenisse. "Cornelia van Overbeeke vertrok uit de raad toen haar man zijn huisartsenpraktijk voortzette in Scheveningen. Ik volgde haar op en later, toen we twee zetels kregen, kwam daar ook Ger Groenenboom bij en daarna Ellie Caferata. In totaal zat ik 13 jaar voor GroenLinks in de gemeenteraad en ook nog eens 8 jaar als Statenlid Zuid-Holland. Ik kan niet tegen onrecht en zo komt het dat men of van mij houdt of mij wellicht haat. Ik ben recht door zee, noem man en paard, ben een kleine drammer en kan absoluut niet tegen onrecht. Integriteit is heel belangrijk en daar ontbreekt het sommige politici nog wel eens aan. Ik heb op mijn 60e, in ruil voor een lintje van Hare Majesteit waar ik als republikein heel trots op ben, plaats gemaakt voor Berend Potjer, een aanstormend talent die het prima doet en ben nu algemeen bestuurslid bij het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart. Nissewaard krijgt ook meer te maken met vliegtuighinder van laag overvliegende vliegtuigen, omdat Rotterdam Airport het afvoerputje van Schiphol aan het worden is. Ik waarschuw bij deze met opgeheven vinger: 'Nissewaarders, let op dat je leefomgeving in de toekomst ook leefbaar blijft."

Met zijn radioprogramma 'De Late Avond' streeft Blokhuizen naar samenwerking met alle lokale en regionale omroepen in Zuid-Holland en de daarbij behorende regionale dekking. Zijn actualiteitenprogramma met gesproken columns van bekende Nederlanders en goede muziek wint met de dag aan populariteit.

 

Shopbox

Meer berichten