Foto:

Nissewaarder van de Week: huisarts Rene Verhaart

NISSEWAARD - Rene Verhaart (1954) is onze Nissewaarder van de Week. Hij is geboren in Hilversum, volgde de middelbare school in Laren en volgde zijn opleiding tot arts aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 1981 afstudeerde. Hij belandde na zijn studie als huisarts in Spijkenisse Noord.

Door Joop van Hor

Wilde aanvankelijk beroepsvoetballer worden en dat combineren in Twente met een universitaire opleiding natuurkunde aan de TU. Voor beiden bleek hij echter niet in de wieg gelegd. Bovendien, zo vertelde zijn zusje, kon je in de Achterhoek niet zeilen en dat deed en doet Verhaart maar wat graag. Hij belande na zijn studie uiteindelijk in Spijkenisse Noord waar hij op 7 juli ook zijn stethoscoop aan de vlaggenmast hangt. "Ik heb geen dag spijt over mijn komst naar Spijkenisse" zegt de nu 64-jarige bijna ex-huisarts.

Achternaam

Rene Verhaart is een huisarts met een achternaam zoals vroeger alle artsen hadden toen je nog naar dokter Penders, Nijman of Koerts ging en niet, zoals nu vaak het geval is, naar dé dokter. Alles lijkt nu zakelijker te worden opgepakt. Artsen krijgen hun patiënt door de assistente in tijd afgemeten in hun praktijkruimte te zien. Tijd om even langs te gaan voor een belangstellend bezoekje na bijvoorbeeld het overlijden van een patiënt bij diens echtgenote, is er niet of nauwelijks. Het werk van een huisarts is niet meer zoals vroeger. Doktersassistentes en praktijkondersteuners nemen veel werk uit handen, doen kleine verrichtingen waardoor wij meer tijd hebben voor bijvoorbeeld het behandelen van moedervlekken en wratten waarvoor de patiënt vroeger werd doorverwezen naar een specialist.

Specialist

Die specialist zijn wij nu zelf. Scheelt tijd, geld en is effectiever en mensvriendelijker. Ik ben ook altijd de 'prikdokter' gebleven. Dat doe ik goed en dus ook graag." 35 jaar lang legde Verhaart enthousiast bezoeken bij patiënten thuis af: "Van geboorte tot aan overlijden en alles daartussen. Ik wil gewoon weten hoe het met mijn patiënten gaat. Vrouw Nicolette herinnert haar man aan die keer toen Rene het zo lekker naar erwtensoep vond ruiken. Proefde vernam dat de soep met een slowcooker was bereid. Hij ging naar de winkel en kwam met een cooker thuis. Ouderen die niet wisten hoe ze met een magnetronoven moesten omgaan leerde hij het apparaat bedienen en schreef op pleisters de volgorde die hij bij de desbetreffende bedieningsknoppen plakte.

Ploegendienst

"Ik ben nog van het teentjes en vingertjes tellen bij een geboorte. Ik heb mijzelf ook leren bedruipen door niet alles door mijn ouders te laten betalen. Woonde heel lang bij mijn moeder thuis in Hilversum, dat scheelde heel veel geld en zo'n grote afstand naar Amsterdam is het ook niet. Ik verdiende mijn eigen centjes om leuke dingen te doen, leerde op eigen benen staan, zelfstandig te zijn. Werkte in ploegendienst bij Bensdorp van de Bros chocolade. At zoveel repen dat ik 2 jaar geen chocolade meer lustte. Ik werkte tussen de studie door bij bij o.a. de Makro. Toen ik aan het einde van de shift liet weten iets eerder weg te gaan om mijn bul geneeskunde op te halen keken mijn collega's wel heel raar op. Het maakte mij geen betere arts, maar wel een andere. In 1984 heb ik mij ingekocht in de praktijk van dokter Voskamp aan het Lelieplein en nu ben ik zelf de oude dokter die met pensioen gaat." Verhaart is trots op zijn zoon Floris en dochter Lourette en heeft veel te danken aan zijn lieve vrouw Nicolette met wie hij straks op de fiets stapt en in de Ardennen gaat wandelen. Helemaal uit beeld raakt hij niet want zijn expertise blijft gevraagd als o.a. scanarts bij euthanasie, invaldiensten en examinator.

Afscheid

Komende zaterdag, 7 juli, neemt Rene Verhaart afscheid van zijn patiënten. Dat doet hij in de huisartsenpraktijk aan de Herman Gorterhof aan de Winston Churchilllaan 205 in Spijkenisse Noord (tussen 13.00 en 18.00 uur. Er is ruim tijd voor uitgetrokken maar dat is met ca 3500 patiënten ook wel nodig.

Shopbox

Meer berichten