Foto: Ralph Julsing

Werk aan galerijflats Eikenlaan start na de zomervakantie

Spijkenisse - Woningcorporatie Maasdelta heeft alle gestapelde bouw - voor 1975 gebouwd - met galerijen en balkons onder de loep genomen. Een megaklus die de woningcorporatie inmiddels heeft voltooid. In Spijkenisse leidde deze controle van de constructies tot maatregelen om balkons en galerijzijden langs de Eikenlaan (bijna 500 woningen) te versterken. De werkzaamheden beginnen na de zomervakantie.

Eerst is door ingenieursbureau IOB een selectie gemaakt op bouwjaren en bouwwijze. Bijvoorbeeld, gebouwen waarbij de galerijen rusten op zogenaamde consoles zijn in orde en hoefden niet verder te worden gecontroleerd. Vervolgens is bij alle complexen die wel binnen de selectie vielen, een opname uitgevoerd bij de galerijen en balkons. De opnamen zijn uitgevoerd door ingenieursbureau IOB. Daarbij werd duidelijk dat in Spijkenisse de galerijflats langs de Eikenlaan (bijna 500 woningen) nader onderzocht moesten worden.

Stempels

Bij de flats zijn stempels (ondersteunende stalen palen) aan de galerijzijde aangebracht en is het onderzoek aan de balkonzijde opgestart. Daarnaast is onderzocht wat voor deze woningen de beste definitieve oplossing zou zijn. In het voorjaar 2018 zijn bewoners avonden georganiseerd en zijn de bewoners voorgelicht. De uitvoerende werkzaamheden voor de definitieve oplossing worden na de zomervakantie opgestart. Aan de galerijzijden wordt een stalen draagconstructie aangebracht die steunt op aan te brengen funderingspalen.

Draagkracht

Aan de balkonzijden hebben niet alle balkons onvoldoende draagkracht. De balkons die versterkt moeten worden, zullen door het aanbrengen van extra wapening verstevigd worden. Hiervoor wordt vanaf de kop kant van de balkons (rand onder het hekwerk) gaten geboord tot in de woningvloeren en daarin worden extra wapeningstaven ingebracht. Een omvangrijk werk wat tot eind 2018 in uitvoering zal zijn. Het verfraaien van de galerijvloeren met een nieuwe toplaag, zal gecombineerd worden met het versterken van de galerijen en balkons.

Problemen

Maasdelta heeft de constructie van galerijen en balkons van haar appartemetenbezit, die voor 1975 zijn gebouwd, laten controleren door ingenieursbureau IOB. De afgelopen jaren zijn op diverse plaatsen in Nederland problemen ontstaan met onvoldoende draagkrachtige galerijen en balkons. Daarom heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de eisen voor de bouwconstructie van galerijen en balkons aangescherpt. Verhuurders hebben de opdracht gekregen om aan de hand van deze nieuwe eisen een controle uit te voeren.

Meer berichten