Foto: Patrick Wanders

Odfjell laat kapitein niet vallen

Botlek - De Noorse olietanker Bow Jubail is gerepareerd en heeft de Rotterdamse haven verlaten, maar met een andere kapitein. Odfjell heeft de kapitein die verantwoordelijk was voor de aanvaring in de 3e Petroleumhaven, twee weken eerder dan gepland naar Noorwegen teruggehaald om hem aan zijn off-period te laten beginnen.

Door Kor Kegel

Dat heeft alles te maken met de olieramp van zaterdag 23 juni, die ook Odfjell niet in de kouwe kleren is gaan zitten. De kapitein is niet met vervroegd pensioen gestuurd, zoals in havenkringen in de Botlek en ook in Vlaardingen rondzingt. Na zijn offtime keert de man als kapitein terug op een Odfjell-schip, antwoordt Øistein H. Jensen op vragen van deze krant.

Stuurman

Jensen is senior vice-president van Odfjell in de Noorse stad Bergen. Of de kapitein terugkeert op de Bow Jubail of op een ander schip, is nog niet besloten, zegt Jensen. Een door de stuurman verkeerd begrepen bevel van de kapitein zou de oorzaak zijn geweest van de olieramp. Doordat de stuurman juist het tegenovergestelde deed wat de kapitein beval, ramde de olietanker een steiger en ontstond een lek in het voorraadruim. Een kapitein is echter te allen tijde verantwoordelijk.

Ongelukkig

Anngun Dybsland, communicatiemanager van Odfjell, spreekt van een hoogst ongelukkig incident. CEO Kristian Mørch betreurt het incident zeer. Met dank aan de talrijke professionals en vrijwilligers die de besmeurde zwanen opvingen heeft Odfjell ook de inspanningen van het eigen Emergency Response Team in kaart gebracht om de overlast te beperken. In verschillende gemeenten, waaronder Westland, Maassluis en Vlaardingen, zijn schriftelijke vragen gesteld.

Goede sleutel

Naar aanleiding van het incident, onder andere zijn er door de politici vragen gesteld over de noodzaak van extra vogelopvang. Maar de politiek heeft nog niet in onderzoek of de verspreiding van de olievlek sneller voorkomen had kunnen worden, als de roeiers die zaterdagmiddag een ruimte met de olieschermen hadden mogen openbreken. Een ambtenaar had de verkeerde sleutels bij zich en het zou meer dan een half uur geduurd hebben voor hij terug was met de goede sleutel.

Meer berichten