Iedere vier jaar is Peter toe aan een nieuwe uitdaging. Voorlopig kunnen de mensen deze fietsende agent blijven volgen via Instagram. Foto: Patricia van den Blink
Iedere vier jaar is Peter toe aan een nieuwe uitdaging. Voorlopig kunnen de mensen deze fietsende agent blijven volgen via Instagram. Foto: Patricia van den Blink (Foto: Picasa)

#Positief: Fietsende agent beter benaderbaar

Patricia van den Blink

Spijkenisse - Peter Dale is sinds een jaar wijkagent in de wijk De Akkers(Centrum) en Vogelenzang.Sinds 2 ½ maand is hij ook op Instagram als wijkagent.peter te vinden. Voor zijn volgers plaatst hij geregeld foto's en berichten over wat hij zoal meemaakt tijdens zijn diensten als wijkagent.

De reden waarom Peter zo'n 20 jaar geleden voor een baan bij de politie koos , weet hij zich nog goed te herinneren. Peter: "20 Jaar geleden was ik bedrijfsleider bij een supermarkt en daar kreeg ik regelmatig te maken met agenten die de door mij aangehouden winkeldieven kwamen ophalen. Ik wilde een baan met meer uitdaging en afwisseling en besloot om bij de politie te solliciteren."

Aan de slag

Na zijn opleiding gaat hij aan de slag als agent.. Samen met 6 andere collega's start hij in 2007 het biketeam van district De Eilanden. Deze politieagenten voerden hun werkzaamheden uit op een mountainbike. Peter is nog steeds als wijkagent op zijn mountainbike in diverse wijken actief en sinds een jaar in de wijk De Akkers(Centrum) en Vogelenzang.

Benaderbaar

Peter vindt het fijn om zelfstandig te werken in een eigen gebied, waar hij meer met de mensen in contact komt. "Ik moet als wijkagent betrouwbaar, dienstbaar en een aanspreekpunt zijn", is hij van mening. Omdat hij zo benaderbaar is, heeft dat ook zo zijn voordelen. "Je bent zichtbaar en aanspreekbaar op de fiets en mensen vertrouwen je sneller. Je bent sneller op de hoogte van dingen die spelen in diverse zaken die met het politiewerk te maken heeft. Soms worden daardoor (strafbare)zaken sneller opgelost en als ik daarbij mijn bijdrage aan heb kunnen leveren, is dat natuurlijk fijn", vindt hij. Kennen en gekend worden en weten wat er speelt vindt Peter daarom dus heel belangrijk.

Spreekuur

Peter wordt tijdens zijn dienst ook vaak door burgers benaderd voor zaken die eigenlijk niet het werk zijn voor de politie. Hij noemt de gesprekken "mijn wijkagentspreekuur". Het moment waarop hij door mensen wordt aangesproken over uiteenlopende zaken. Peter: "Ik krijg vaak vragen die ik doorstuur naar andere instanties. Vragen over afvaloverlast horen bij gemeente en vragen over woonzaken zijn bedoeld voor bijvoorbeeld de Woonbron. Ook maakt hij aparte zaken mee. Peter: "We kregen een anonieme melding dat er in een woning hennep gekweekt werd. Bij de betreffende woning zagen we geen verdachte omstandigheden die daarop leken.Wij vroegen de bewoner of we binnen mochten komen. Bij het doorzoeken ontdekten we dat één van de kamers was omgebouwd tot SM-kamer met de daarbij behorende attributen Een raar moment voor beiden. "Gelukkig konden we er allebei om lachen."

Rubriek

De Botlek heeft een nieuwe rubriek. #Positief zet mensen in de spotlight die een positieve bijdrage willen leveren. Vanaf nu leest u elke maand een prachtig verhaal van mensen die het verschil willen maken. Mooie initiatieven gedreven door inspirerende mensen verdienen een plekje in onze krant in de hoop, dat het u ook mag inspireren. Kent u ook iemand die die het verschil maakt in hun omgeving? Mail dan naar redactie.bl@persgroep.nl.

Meer berichten