Anouk de Paauw is één van de 12 vrijwilligers die samen met Daniël van der Meer  de nieuw opgezette Speelgoedbank runt. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom.
Anouk de Paauw is één van de 12 vrijwilligers die samen met Daniël van der Meer de nieuw opgezette Speelgoedbank runt. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. (Foto: Patricia van den Blink)

"Je doet het voor de kinderen"

De Botlek heeft een nieuwe rubriek. #Positief zet mensen in de spotlight die een positieve bijdrage willen leveren. Vanaf nu leest u elke maand een prachtig verhaal van mensen die het verschil willen maken. Mooie initiatieven gedreven door inspirerende mensen verdienen een plekje in onze krant in de hoop, dat het u ook mag inspireren. Kent u ook iemand die die het verschil maakt in hun omgeving? Mail dan naar redactie.bl@persgroep.nl.

Patricia van den Blink

Spijkenisse - Voor gezinnen in Nissewaard die in armoede moeten leven, bestaat er sinds kort de Speelgoedbank. Ieder kind die wordt doorverwezen naar de Speelgoedbank mag hier voor een bedrag van €15,00 gratis iets uitzoeken. Initiatiefnemers zijn Daniël van der Meer en Johan Negerman. Begin dit jaar openden zij Speelgoedbank Zuid-Hollandse Eilanden in het centrum van Spijkenisse. Daniël richtte eerder in Middelburg, waar hij jaren voorganger van de kerk was, al een Speelgoedbank op. "Mijn geloofsovertuiging is de belangrijkste aanleiding geweest om dat te doen", vertelt de nu 51-jarige Daniël. "Er zijn veel mensen die het niet gemakkelijk hebben in het leven en de kinderen van deze mensen hebben het vaak ook niet gemakkelijk. En ieder kind moet gewoon kind kunnen zijn", is hij van mening. "Ongeacht de situatie, want een kind kiest er niet voor om in een maatschappelijk isolement terecht te komen, omdat het niet mee kan spelen. En bij het ontbreken van speelgoed mist het ook een stukje educatie", gaat hij verder. In 2016 rees bij hem het idee om een Speelgoedbank in Spijkenisse te openen. "Volgens cijfers van het CBS 2013 leven er van de 16.000 gezinnen die in armoede leven op de Zuid-Hollandse Eilanden, er 9000 in Spijkenisse", weet hij. Met een donatie van €25.000,- als startkapitaal van het Oranje Fonds kan een begin worden gemaakt. Het pand aan de Rademacherstraat 8 lijkt een geschikt pand te zijn en samen met een groep vrijwilligers kan de Speelgoedbank dan ook in januari dit jaar geopend worden. Het speelgoed dat hier afgegeven wordt door particulieren, wordt door de vrijwilligers gesorteerd. Het beste speelgoed is voor kinderen uit de doelgroep. "Deze gezinnen worden door diverse instanties doorverwezen naar ons. Dus alleen diegene die het echt nodig hebben, komen voor gratis speelgoed in aanmerking", verzekert hij. "Het beste speelgoed wordt uitgedeeld aan kinderen die daarvoor in aanmerking komen.", legt Daniël uit. "De meeste kinderen zijn tot een bepaalde leeftijd blij met klein, simpel speelgoed. Het is hier ook een paradijs voor hen. Er zijn hier geen verpakkingen en ze kunnen hier met al hun fantasie komen spelen. Kijk in de ogen van de kinderen als ze met een stuk speelgoed de winkel verlaten, zeg ik altijd tegen de vrijwilligers. Vrijwilligster Caroline vindt het leuk om in de winkel te helpen. "Ik werk hier vanuit de Zuidwester 1 middag in de week. Ik vindt het heel leuk om het speelgoed te prijzen en de mensen zijn hier erg aardig", vindt ze. Vrijwilliger Piet is hier vanaf 1 en "Nu help ik hier 3 dagen in de week", zegt hij. Hij weet waar hij het voor doet. Piet:"Je doet het voor de kinderen".

Geopend

Speelgoedbank is geopend van dinsdag-zaterdag van 10.00-17.00 uur. Locatie: Rademacherstraat 8 (voormalig pand Humpydump). Info: wwwspeelgoedbankzhe.nl. Tel 06-53210147. E-mail: speelgoedbankzuidhollandzuid@gmail.com

Shopbox

Meer berichten