Super Family en het Rivièrabad werken samen om kinderen met een TOS zwemlessen te geven. 22 september is het Wereld TOS dag, dit is tevens het startsein voor de lessen.
Super Family en het Rivièrabad werken samen om kinderen met een TOS zwemlessen te geven. 22 september is het Wereld TOS dag, dit is tevens het startsein voor de lessen. (Foto: Kitty Loduvica Hiert)

Zwemles voor helden met TOS

Kitty Loduvica Hiert

Eerste zwemles in heel Nederland

Zwemles is in Nederland geen overbodige luxe. Voor veel kinderen zijn de reguliere zwemlessen leuk, uitdagend en behalen kinderen spelenderwijs uiteindelijk zwemdiploma A,B en soms zelfs C. Voor de superhelden van Super Family is dit vaak niet haalbaar.

Spijkenisse - Deze kinderen hebben een taalontwikkelingsstoornis waardoor talige instructies die in de klas of tijdens een reguliere zwemles worden gegeven, soms wat lastig kunnen zijn. Speciaal ingerichte zwemlessen voor deze kinderen bestonden nog niet, tot verbazing van een aantal ouders. Nu slaan Super Family en het Rivièrabad hun handen ineen om samen voor deze groep kinderen zwemlessen aan te bieden, zodat zij ook kunnen genieten van het zwemmen, zichzelf leren redden in het water en hun diploma kunnen halen. Optisport is hier, samen met initiatiefnemer Super Family, de eerste organisatie in Nederland die deze lessen aanbiedt. "De mooiste uitdaging zijn de aangepaste wegen voor zij die dat nodig hebben. Hoe kun je een situatie of slag aanpassen zodat het veilig en haalbaar wordt en een ieder plezier kan beleven aan zwemmen", geeft Mellony aan. Zij gaat dit najaar samen met haar collega's de speciale zwemlessen geven voor kinderen met een TOS in Spijkenisse. Met de Superspetters methode worden veel instructies visueel ondersteund en wordt er met uitdagend materiaal in het water gewerkt.

Shopbox

Meer berichten