Open dag bij dierenopvangcentrum Spijkenisse. Foto: Roel van Deursen
Open dag bij dierenopvangcentrum Spijkenisse. Foto: Roel van Deursen (Foto: Roel van Deursen)
met video Video's Roel van Deursen

Open dag bij dierenopvangcentrum

Dierenopvangcentrum Spijkenisse verzorgt de opvang en herplaatsing van honden en katten uit Voorne Putten en Goeree-Overflakkee. Afgelopen zondag hield het dierenopvangcentrum een open dag. Roel van Deursen maakte een filmpje.

Het team van het dierenopvangcentrum zet zich zeven dagen per week in voor dieren. De werkzaamheden bestaan onder andere uit:
Dieren verzorgen en medicijnen geven
Verblijven schoonmaken
Katten socialiseren
Honden uitlaten
Gedragsonderzoek dieren
Bemiddeling dieren
Websites updaten
Huishoudelijke klussen
Opvang zwerfdieren
Gevonden dieren

Gevonden dieren komen meestal via de dierenambulance binnen. Deze dieren worden gecontroleerd door de dierenarts, gechipt, gevaccineerd en behandeld tegen wormen en vlooien. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, dan wordt dit ook geregeld.

De dieren worden twee weken 'bewaard' voor de eigenaar. Pas na die twee weken kan een nieuw baasje een zwerfdier adopteren. Naast de gevonden dieren worden er, alléén als er voldoende ruimte is, ook afstandsdieren opgevangen. Dit zijn dieren die niet meer door hun eigenaar verzorgd kunnen worden. Zieke, jonge of zogende dieren worden ondergebracht bij een gastgezin. Zij verzorgden deze dieren in hun eigen huis, waardoor ze extra aandacht en (medische) zorg krijgen. Als het dier goed gesocialiseerd en gezond is, kan er worden herplaatst.

Katten

Wat verwacht jij van je nieuwe huisgenoot? Een poes die het liefst de hele dag op schoot ligt, of zoek je juist een kat die geniet van het buitenleven? Meet your Match ®Feline-ality™* brengt door middel van een adoptievragenformulier jouw levensstijl en wensen in kaart om te kijken welk type kat voor jou de perfecte match vormt. Deze methode wordt al enige jaren in de Verenigde Staten gebruikt en biedt eindelijk inzicht in de persoonlijkheden van de katten die in een opvangcentrum verblijven. Net als in de Verenigde Staten zijn er ook in Nederland veel katten in de opvangcentra waarvan geen achtergrond bekend is. Door deze methode is het mogelijk de toekomstige eigenaren aan te geven wat ze van hun nieuwe kat kunnen verwachten en wat vooral het beste bij hen past.
Meet your Match ®Feline-ality™ draagt bij aan het beter matchen van de kat en de nieuwe eigenaar, waardoor problemen zoals verkeerde verwachtingen, en het retour brengen van een kat naar het opvangcentrum, worden voorkomen.

Hoe werkt het?
In drie eenvoudige stappen vind je de kat die bij je past:

Het gedrag van elke kat die in onze opvang terechtkomt, wordt volgens de Meet Your Match-methode geobserveerd om te ontdekken hoe hij in elkaar steekt en waar hij zich thuisvoelt. Op basis daarvan wordt vastgesteld welke kattenpersoonlijkheid hij heeft.
Uit een door aanvrager ingevuld adoptievragenformulier wordt afgelezen welke levensstijl iemand heeft en wat je verwacht van een nieuw huisdier. Vervolgens wordt gekeken welk type kat bij je past en wordt ingedeeld in in een kleurcategorie.
Samen wordt doorgenomen welke katten in onze opvang geschikt voor een bepaald persoon zouden kunnen zijn. Daarna is het tijd om potentiele matches beter te leren kennen. Dat gaat heel eenvoudig door te kijken naar de kleuren op het bord.

Er zijn negen typen die zijn onderverdeeld in hoofdcategorieën: groene katten zijn slim en avontuurlijk, oranje katten zijn de beste vrienden die je maar kunt hebben en de paarse katten zijn rustig, verlegen en zoeken veel genegenheid.

Shopbox

Meer berichten