Foto: Patricia van den Blink

Trots op 'In den Biesenschuur'


15 Jaar geleden start Inge de Haan aan het Noordeinde een speciaalzaak in koffie en thee in een tot woonhuis omgebouwde Biesenschuur. De zaak krijgt de toepasselijke naam 'In den Biesenschuur'. Al snel is de koffie-en theezaak te klein en verhuist naar het huidige pand aan de Stationstraat 1. Vijf jaar geleden wil Inge de zaak verkopen, maar ze wil haar zaak alleen maar toevertrouwen aan iemand die net zoveel passie voor het vakmanschap heeft als zij. In Sophia van Velzen heeft ze dit vertrouwen. Sophia is dan pas 24, maar weet dat ze dit wil.

door Patricia van den Blink

SPIJKENISSE- Sophia(29) weet al heel lang waar haar passie ligt, want op haar vierde wil ze banketbakker worden. Na het mbo volgt ze de banketopleiding aan het Zadkine in Rotterdam. Daar volgt ze de opleidingen: Banketbakker, Allround Banketbakker en Patisserie. "Een heerlijke schooltijd", herinnert zij zich die periode. "Ik heb cursussen gevolgd, ben naar beurzen geweest en heb meegedaan aan wedstrijden", vertelt ze. Maar ze is ambitieus en wil iets voor zichzelf beginnen. Sophia: "En toen kreeg ik te horen, dat Inge haar zaak wilde overdragen. Maar alleen aan iemand die met hart en ziel het bedrijf serieus wilde voortzetten." Het overdragen gaat geleidelijk. "In juni 2013 ben ik gaan 'meedraaien' en na de overname is Inge nog twee maanden, 20 uur per week blijven meewerken. Het was ook fijner voor de klanten, de leveranciers en de mensen die hier al werkten, om ons samen te zien", legt ze uit. "Een betere overname had ik mij niet kunnen wensen." Maar toen Kerst naderde was het voor Sophia tijd om het zelf te gaan doen. "Ik had niet een overdreven 'hoera-moment' bij de overname. Ik ben erg nuchter. Gewoon werken en niet zeuren." Sophia wil blijven vernieuwen. Niet alleen de keuken, de thee -en koffiewinkel en Tearoom krijgen een nieuwe look, maar ook het verkoopassortiment probeert ze constant te verbeteren. Ze heeft een duidelijke mening over het runnen van een bedrijf. "Een eigen bedrijf is geen werk, maar een levensstijl waar je dag en nacht mee bezig bent. En ik vind alles leuk. De creativiteit die ik kwijt kan in het bakken. Daar ligt mijn grootste passie. Maar ook de klanten die vanuit heel Voorne-Putten, Rozenburg, Pernis, Poortugaal, Rhoon en zelf nog verder naar hier komen. Zelfs de administratie vind ik leuk. En ik wil me blijven ontwikkelen, want stilstaan is achteruitgang", is ze van mening. Ze probeert overal inspiratie vandaan te halen en bezoekt hiervoor beurzen en volgt diverse cursussen. Maar ook zelf probeert ze haar producten constant te vernieuwen en te verbeteren zoals Sophia's noga, appeltaartjes, bitterkoekjes en brownies. "En alles wat we hier maken is vers", benadrukt ze. Sophia is tevreden dat ze 'In den Biesenschuur' nu al 5 jaar heeft mogen voortzetten. Ze is trots op wat ze tot nu toe bereikt heeft. Trots op de winkel die 180 soorten thee en 15 soorten koffie verkoopt. En ze is trots op de Tearoom waar High Thea en koffietafels kunnen worden geserveerd. Wie ook trots is, is haar moeder Fiep die ook in het bedrijf werkt. "Mijn dochter is mijn werkgever. Ik ben gewoon in loondienst", benadrukt Fiep. "Ik werk hier, maar het is haar bedrijf." Sophia hoopt nog jaren 'In den Biesenschuur' voort te kunnen zetten.

Om het 15-jarig bestaan te vieren, zal deze hele week op een feestelijke wijze worden stilgestaan bij deze mijlpaal. De gasten en klanten zullen deze hele week in de tearoom en in de winkel op koffie- en theecadeautjes worden getrakteerd.(Zolang de voorraad strekt). Meer info: www.indenbiesenschuur.nl

Shopbox

Meer berichten