Nancy Lok woont in haar herinnering maar leeft wel in het heden. Doorgaan voor haar dochtertje met wie ze kan lachen en enorm kan genieten van kleine simpele dingen die er toe doen. Foto: Joop van der Hor
Nancy Lok woont in haar herinnering maar leeft wel in het heden. Doorgaan voor haar dochtertje met wie ze kan lachen en enorm kan genieten van kleine simpele dingen die er toe doen. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

'Ik blijf zoeken naar het waarom'

Joop van der Hor

Door erover te praten en niet constant te zwelgen in zelfmedelijden heeft ze een balans gevonden in het verlies van haar oogappel en kleine grote held. Praten voorkomt het constante denken. Maar soms ook verkiest zij de stilte. Moeder Nancy laat zelden mensen toe tot haar woning in Spijkenisse-Noord waar ze alleen kan zijn met haar grote verlies zonder zich te moeten verantwoorden. Het lukt haar steeds beter, vooral door er over te praten. Het verlies deelt ze vooral met haar ouders en met Remco, de vader van Jayden van wie ze gescheiden is en veel steun van heeft. Joop van der Hor trad toe tot de intieme wereld van een verdrietige maar vooral ook trotse en krachtige moeder, een verslag...

De actie voor stichting Villa Joep bij de Jumbo supermarkten is afgesloten, maar niet voor de moeder van de kleine Jayden: "Ik wil u mijn verhaal vertellen".

SPIJKENISSE - Ik bel aan, de deur gaat open en ik kijk in het open gezicht van Nancy Lok (36). In één oogopslag overzie ik de woonkamer van Nancy, haar dochtertje Danique (6) én die van Jayden. Wie niet weet dat Jayden 5 jaar geleden aan de gevolgen van neuroblastoom, een ernstige vorm van kinderkanker, is gestorven, weet niet beter als dat hier een moeder woont met twee kinderen. Jayden is voor eeuwig vier jaar. Zijn speelgoed in de vitrinekast en de talloze foto's aan de wand herinneren aan zijn bestaan. Soms worden de blauwe ogen van Nancy, werkzaam bij het Politie Service Center in Rotterdam, vochtig als ze vol liefde praat over haar mannetje dat behalve op foto's ook in haar hart en hoofd staat gegrift maar die ze nooit meer kan vastpakken of een knuffel kan geven. Zonder vooraf gestelde voorwaarden werkt ze mee aan dit interview, een interview als bewijs van Jaydens bestaan aan de buitenwereld. "Ik vind #Positief een mooie titel voor het artikel. In eerste instantie dacht ik meer aan iets van ''De rauwe waarheid van rouw...'' maar ik weet inmiddels, en zo voel ik het zelf vaak ook, alleen met een positieve instelling, dankbaarheid en liefde is het verlies soms, maar helaas ook niet altijd, dragelijk. Verdriet is wat mensen niet willen horen en waar ik zelf ook tegen vecht om niet te zwelgen in zelfmedelijden. Ik koester de mooie momenten die we hebben gekend. Mijn zoontje is dood, maar als iemand mij vooraf mijn leven had voorspeld, had ik dezelfde weg gekozen. Hem gekend te hebben maakt alles de moeite waard. Langer was wel fijner geweest." Nancy oogt moedig, zelfs haar stem klinkt dapper en standvastig. De brok in mijn keel moet hoorbaar voor haar zijn. "Nu ik een stukje van mijn verhaal heb kunnen vertellen, voel ik weer even de rust in mij terugkeren. Ik voel mijn eigen verdriet, maar vooral de liefde en trots voor mijn zoontje waardoor ik besef dat het leven scherpe kanten heeft, maar ook hele mooie. Het zit hem in de kleine dingen zoals ze zeggen. Dat ik mij via # Positief mag uiten maakt dat ik er even tegenaan kan. Wat ik ook graag wil vertellen is de belangrijkheid van een klein beetje aandacht voor elke moeder, vader maar ook voor de opa's en oma's die een (klein)kind hebben verloren aan een ziekte of ongeval. Ik mag dat doen via een interview, anderen verkiezen de anonimiteit. Maar geloof me, een kaartje op de verjaardag of sterfdag is als een medicijn. Het helpt je om door te gaan in de wetenschap dat je kind niet is vergeten. Die spaarzame momentjes van opmerkzaamheid, oprechte aandacht of inleving is van ontzettend veel waarde!"

Ze kan meer van het echte leven genieten dan als voor de dood van haar zoontje. "Een opkomende zon en de warmte van haar stralen, bloeiende natuur, een mooie vlinder of een mooiespeciaal voor mij gemaakte tekening van mijn lieve dochtertje Danique. Het zijn de kleine dingen die er toedoen."

Shopbox

Meer berichten