Foto: Kitty Loduvica Hiert

Wilcko bokst zichzelf weer op!

Zo'n 3 jaar geleden brak Wilcko zijn rug bij een val van een dak. Deze val heeft hem een hoop gekost, maar ook enorm veel gegeven. Hoe zwaar het revalidatietraject ook is, Wilcko is niet te stoppen. Wilcko is graffitiartiest, zijn passie geeft hem de vrijheid, ruimte en rust om te ontsnappen uit het alledaagse leven. Deze weg gaf hem nieuwe kansen en mogelijkheden, nu inspireert hij anderen weer door zijn kunst (legaal) op muren te verspreiden en gaat hij aan de slag op scholen in de vorm van workshops. Wilcko laat zien dat zware beproevingen in het leven, geen reden tot opgeven is. Daarom is Wilcko deze week Nissewaarder van de week!

Kitty Loduvica Hiert

Wanneer Wilcko terugdenkt aan zijn val, voelt het nog steeds vers. Nadat hij een muur van zijn kunst had voorzien wilde hij een foto maken. Een stapje was te ver en door de val brak hij zijn rug. Na dit ongeluk had hij een doel; twee jaar later weer met zijn voeten in het zand op Scheveningen lopen. Dat is hem gelukt! Zijn doorzettingsvermogen is ongekend en naast graffiti zet zich in om jongeren te inspireren het beste uit zichzelf te halen.

Revalideren geeft hem de kans om weer te lopen en hij kan alweer een aardig stukje lopen. Het proces gaat echter niet zonder slag of stoot. Als het al moeilijk genoeg lijkt om opnieuw te moeten leren lopen en dag in dag uit pijn te hebben, komt er nog veel meer bij kijken. Het maken van 'murals' (graffiti) geeft Wilcko de ruimte om zichzelf volledig te kunnen zijn. "Ik vergeet de wereld om me heen." Tijdens de meest intensieve periode van revalidatie woonde hij 8 maanden in het revalidatiecentrum. Dit is niet alleen een aanslag op jouw lichaam, ook emotioneel heb je veel steun nodig om hier goed doorheen te komen. Dit proces en het vervolg van zijn revalidatie nadat hij weer thuis kon wonen, heeft zijn vriendenkring behoorlijk uitgedund. "Ik ben vrienden verloren, mensen die altijd voor me klaarstonden wisten niet meer hoe ze zich moesten gedragen."

Wilcko legt uit dat hij zelf niet veranderd is, toch zijn er veel mensen die het niet begrijpen. En alleen maar omdat hij nu nog afhankelijk is van een rolstoel. Wilcko staat weer rechtop, nog wel ondersteund door medicatie. Zonder medicatie kan hij zo'n 4 uur staan en het is zijn doel om medicatie langzaam af te gaan bouwen. Alle processen bij elkaar zorgen ervoor dat hij alleen maar meer passie heeft gekregen voor graffiti.

Graffiti als nieuwe start

Het is misschien opgevallen dat graffiti niet alleen maar het werk is van jongeren die opzoek zijn naar een canvas om zichzelf uit te drukken. Goede graffitistukken maken een gebouw mooier, vrolijker en toveren in sommige gevallen het hele gebouw om tot een waar pronkstuk. Wilcko's werk is in onze omgeving al erg bekend. Zijn meest recente kunstwerk is voor vele Hoogvlieters en Spijkenissers goed zichtbaar. Aan de zijkant van boksschool Schildkamp is zijn werk en dat van twee vrienden te bewonderen en spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. "Het begon allemaal met het werk dat ik met een paar vrienden deed bij de oude schoolgebouwen." Hij was net klaar en zag dat Ome Jan naar zijn werk stond te kijken, waar de vraag kwam of hij dit op zijn pand kon doen. Samen met twee vrienden heeft Wilcko het pand in een week tijd voorzien van een prachtige 'mural'. Iedere artist kreeg een eigen plekje met als pronkstuk het portret, waar ze met z'n drieën aan gewerkt hebben.

Wilcko Clements is binnenkort actief op scholen om jongeren op zeer creatieve wijze te inspireren. Hij geeft de jongeren tools om zichzelf visueel uit te drukken en kwaliteiten visueel te maken. Zijn kwaliteiten en passie maken hem hier een waar rolmodel in voor de jongeren om meer uit zichzelf en het leven te halen.

Meer berichten