Foto:

Echt geen muziek zonder techniek!

In de komende weken zijn alle basisschool leerlingen van de groepen 6 van de Piramide, de Mr. Beckersschool en de Montessorischool in Spijkenisse als echte techneuten hard aan de slag om 'echte' instrumentbouwers en muzikanten te worden.

door Martin M. Marcus

Nissewaard - Onder leiding van oud-onderwijzer en actief muzikant Jos van Oost en een groep vrijwillige medewerkers, zijn de leerlingen begonnen aan een uniek project. Iedere leerling heeft een compleet bouwpakket gekregen. Daarmee moeten ze aan de slag, om een echt werkende elektrische gitaar te bouwen. Allereerst moeten van een flink aantal losse onderdelen een echt werkende gitaar en versterker gebouwd worden. Die daarna worden die natuurlijk prachtig beschilderd.

Muziekles

Als de gitaren helemaal klaar zijn zal Jos van Oost op de scholen een aantal gastlessen geven, waardoor de kinderen kunnen kennismaken met het zelf maken van muziek. Jos: "Het is echt wel duidelijk; er is tegenwoordig geen muziek meer mogelijk zonder techniek."

Festival

Dankzij het enthousiasme en het netwerk van de initiatiefnemers, is dit idee uitgegroeid tot een festival verspreid over 3 weken en heel Voorne Putten waarin 182 kinderen van de basisscholen in Spijkenisse en Hellevoetsluis een eigen elektrische gitaar bouwen en een schoolconcert in Theater de Stoep en Theater Twee Hondjes zullen meemaken van internationale artiesten onder leiding van Terence Hansen.

Techniek en muziek

Naar aanleiding van de gitaar workshop van The Inventors in december 2017, kwam muzikant Jos van Oost op het idee om samen met schoolbesturen op het hele eiland Voorne-Putten om de samenhang tussen techniek en muziek te bevorderen in het basisonderwijs. In Spijkenisse werken drie verschillende basisscholen aan dit project mee.

Ze bouwen producten en educatieve programma's met als doel een nieuwe generatie aan uitvinders te inspireren en die kinderen aanmoedigen voor een toekomst in de sectoren bouwkunde, techniek, design en creativiteit. Ze willen bijdragen aan een creatieve maatschappij waar iedereen spelenderwijs weer kan leren en gemotiveerd kan worden voor de creatieve sector.

Meer berichten