Foto:

'Theaterland gaat nog van ons horen'

Dit keer staat 'ons' theater in de spotlights. Echt alle medewerkers voor en achter de schermen verdienen een lintje; want theater De Stoep is nu het enige echte 'theater van het jaar'! "Het is de kroon op ons werk. Daar hebben we ook in het afgelopen jaar wel wat voor moeten doen", zegt de trotse directeur Rob van Wijk. "Dus gaat theaterland nog iets van ons horen." Nu staat de theaterstoel een jaar lang te pronken bij de ingang van het Nissewaardse theater.

door Martin M. Marcus

Nissewaard - Tijdens de jaarlijkse Theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theater Producenten werd onlangs 'De Stoep' uitgeroepen tot 'Theater van het Jaar 2018' in categorie Grote Theaters. De producenten en impresariaten moesten ellenlange vragenlijsten invullen, waaruit jaarlijks een winnaar komt. "Daar hebben we eigenlijk niets bijzonders voor moeten doen," zegt de directeur. "We doen gewoon ons best! Dat is door de groten uit de theaterwereld goed gezien."

Artiesten

Rob van Wijk: "We zorgen ervoor, dat de artiesten, die hier optreden, het aan niets ontbreekt. Zodat zij in een goede sfeer hun voorstelling kunnen brengen. Ook moet het technisch helemaal kloppen. Soms is er wel eens een kabeltje, batterij of zendertje vergeten. Dan kunnen we uit een kist of kast de ontbrekende zaken even aanvullen, want de voorstelling moet vlekkeloos verlopen."

Marketing

Ook de voorbereiding is heel belangrijk. Dit seizoen zijn er rond de 250 voorstellingen, daarnaast ook besloten verhuringen, congressen en seminars in het pand. De planning daarvan is geen sinecure. In het juryrapport wordt de marketing zeer geprezen: de mix om de voorstellingen in alle media aan te kondigen, wordt door andere theaters al overgenomen. "Want de voorstellingen moeten wel verkocht worden en het lukt dit jaar weer beter dan de voorgaande jaren," zegt de directeur. "We zitten nu op een gemiddelde zaalbezetting van 60%, dat is al heel goed. Maar we zitten steeds vaker helemaal vol."

Mond op mond

Daardoor willen artiesten en grote producties ook meer voorstellingen in 'De Stoep' achter elkaar spelen, zeker omdat ze veel techniek en decors meenemen. "Alle artiesten voelen zich hier zeer welkom," vertelt Rob van Wijk met een glimlach van oor tot oor. "Een voorbeeldje hiervan; onlangs zei Stef Bos vlak voor zijn bijdrage in DWDD, dat hij in een mooi theater in Spijkenisse fijn had opgetreden. Door mond op mond reclame komen we steeds verder!"

Publiek

De directie vindt dat het publiek het aan niets mag ontbreken, dus moet de horeca in orde zijn. Van Dijk: "We zijn ook voor de ANWB prijs voor gastvrijheid genomineerd. Onze programmering bereikt een jonger publiek. Wij zien vaker volle zalen bij beginnende cabaretiers en andere voorstellingen, die op de jongeren gericht zijn. Ik kan wel zeggen dat onze programmering voor 90% in orde is. Nu nog dat laatste stukje! Het gaat zeker lukken; nu we echt 'Het Theater' zijn!

"De Stoep won de prijs, omdat zij zich als toonbeeld van gastvrijheid en cultureel ondernemerschap heeft getoond. Het theater heeft zich gepositioneerd in de eigen regio én in het land", zegt de jury over De Stoep. "Bij voorstellingen, bij het publiek, bij de branche en bij de bespeler: in dit theater voelt het echt als 'samen'."

Shopbox

Meer berichten