Lennart van Berkel brengt met deze actie mensen samen en bouwt bruggen. (Foto: Martin M. Marcus)
Lennart van Berkel brengt met deze actie mensen samen en bouwt bruggen. (Foto: Martin M. Marcus) (Foto: )

(OMARM) in de kille dagen voor kerst

In vervolg op de actie de Glazen Stal tijdens de Spijkenisser Kerstmarkt van vorig jaar, wordt nu op vele plekken in de stad en kernen de sympathieke actie (OMARM) gevoerd. Doel is met de verkoop van armbandjes geld in te zamelen voor de kinderen van de voedselbank. Spontaan worden nu steeds meer initiatieven ontwikkeld om dit goede doel te omarmen en daarmee de kinderen van de voedselbank Spijkenisse en omgeving te steunen. Een prachtig voorbeeld een mijnheer, die dagelijks naar een basisschool gaat om daar boterhammen te smeren voor de kinderen, die niet gegeten hebben."

door Martin M. Marcus

Nissewaard - De volledige opbrengst van (OMARM) komt ten goede aan de Voedselbank Spijkenisse. Hiermee worden 198 huishoudens en 283 kinderen ondersteund. Zij, en de vele vrijwilligers van de Voedselbank, zijn heel dankbaar voor een gift. Het team achter Omarm wordt gevormd door een flink aantal vrijwilligers en ook door predikant Lennart van Berkel (voorzitter Voedselbank Spijkenisse e.o. en Vrede voor de stad).

Genoeg redenen om met Lennart van Berkel in zijn pastorie te spreken. Hij is sinds 2013 de voorganger in de Ontmoetingskerk in Spijkenisse. "Al moet ik er wel gelijk bij zeggen, dat ik officieel beroepen ben door een andere kerkelijke gemeente, "zegt hij direct. "In het komende voorjaar ga ik naar een PKN-kerk in de gemeente De Lier."

Studeren

Maar dat weerhoudt hem er nu niet van om zich volledig in te zetten voor deze succesvolle lokale actie. Overigens begon de carrière van Lennart in het bedrijfsleven. Na zijn studie bedrijfskunde in Rotterdam. "Ik ben dus de enige dominee, die Drs. In de bedrijfskunde voor zijn naam mag zetten!" zegt hij glimlachend. "Ik was werkzaam via een adviesbureau bij vele grote ondernemingen, overal in Nederland. Maar tijdens die dagelijkse werkzaamheden, begon ik steeds meer te twijfelen aan de zingeving in dit leven."

Lennart is opgegroeid in Maassluis waar hij naar een, zoals hij het zelf noemt: "minder 'fanatieke' gereformeerde kerk ging". Tijdens zijn de studententijd en eerste jaren van zijn carrière ging hij steeds minder naar de kerk. "Maar werken alleen is niet ook alles," geeft hij aan. "Dus kwam er iets in beweging. Ik ging op een goede dag naar de kennismaking met de studie theologie in Leiden. Dat was duidelijk wat ik zocht, dus ging ik in 2006 theologie studeren en werd na mijn afstuderen beroepen in Spijkenisse. Het is dus hier mijn eerste gemeente."

Fuseren

De drie PKN-kerken in Spijkenisse: De Ontmoetingskerk, de Kern en de Dorsvloer gaan fuseren. De dominee van De Dorsvloer is elders beroepen en Lennart van Berkel gaat ook weg. De dominee van De Kern gaat over een paar jaar met pensioen, dus is er ruimte voor de komst van een nieuwe predikant.

Beweging

"Maar nu eerst de brede beweging (OMARM) die deze zomer ontstond en die we niet met kerst laten beëindigen, zegt Lennart. "Het moet een actie zijn, die ook in het volgend jaar doorgaat en dus meer continuïteit moet gaan bieden voor degenen die het echt nodig hebben. We moeten niet wegkijken." Wilt u meer weten: kijk dan op de website www.omarm.nl.

Shopbox

Meer berichten