De monitoren van de onlangs geopende vernieuwde meldkamer van Parkeerbeheer Nissewaard.
De monitoren van de onlangs geopende vernieuwde meldkamer van Parkeerbeheer Nissewaard. (Foto: Roel van Deursen)

Laatparkeerders gaan extra betalen

Spijkenisse - Gemeente Nissewaard heeft sinds het nieuwe jaar betaald parkeren ingevoerd op straat in het centrum tot 21.00 uur. Bezoekers die het centrum met de auto willen bezoeken moeten dan tot 21.00 uur de parkeermeter vullen. In 2018 was dat nog 18.30 uur.

De gemeente laat weten dat dit vooral te maken heeft met het verminderen van de parkeerdruk in de vroege avond op straat als bewoners van hun werk thuiskomen. "Zij moeten vaak lange tijd zoeken om een plekje in de buurt van hun woning te vinden omdat bezoekers snel nog even wat boodschappen gaan halen en de voor de bewoners bedoelde plekken dan innemen."

"Automobilist pesten"

"Typisch gevalletje van automobilistje pesten" zegt een bezoeker van supermarkt Dirk aan de Damstraat. "Ik ga in het vervolg vanuit mijn werk in Vlaardingen wel boodschappen halen bij de Dirk in Hoogvliet, daar kan je altijd gratis parkeren." Eenzelfde reactie komt van Henk van Halderen die op de Facebookpagina van 'Nissewaard Discussieert' ook aangeeft dat je bij de winkelcentra van Hoogvliet en Hellevoetsluis nog gratis kunt parkeren.

Dilemma's

Cees Vingerling, voorzitter van Ondernemers Federatie Spijkenisse), dé belangenbehartiger voor ondernemers, is en blijft voorstander van gratis parkeren op heel Voorne-Putten. "Maar wij begrijpen ook de dilemma's van de bestuurders van de gemeente Nissewaard. Uitsluitend gratis parkeren voor Spijkenisse is in alle redelijkheid geen haalbare kaart. Als je alleen al kijkt naar alle drukbezette parkeerplaatsen rond de metrostations, dan moet daar anders op worden gestuurd. Zo geldt dat ook voor een afweging van de belangen tussen het parkeren van het winkelend publiek tegenover de parkeerbelangen van bewoners. Onze wens vanuit de OFS is, dat je voor een korte boodschap voor een korte periode overal gratis moet kunnen parkeren. Voor een langere periode zijn de parkeertarieven in de bestaande garages nu redelijk en billijk" aldus Vingerling, ook bekend als intermediair voor overheid, ondernemers en onderwijs.

Kost klanten

Een aan het Kolkplein gevestigde ondernemer is verre van blij met de aangekondigde verlenging van de betaaltijd. "Dit gaat ons klanten kosten. Mensen leggen zomaar 1200 euro neer voor een nieuwe TV maar hebben er een hekel aan als ze voor het parkeren van hun auto een euro extra kwijt zijn. Zoiets voelt aan als iets onrechtvaardigst." Vooral de bezoekers van het casino, feestzaal en theater de Stoep zijn straks hun gratis plekje kwijt. Voordeel daarvan is wel dat omwonenden makkelijker hun auto kwijt kunnen.

Grotere pakkans

De 'pakkans' van foutparkeerders of wanbetalers is met de recent door wethouder Hamerslag verrichte opening van de vernieuwde meldkamer van Parkeerbeheer Nissewaard aan de H. de Lintweg in Spijkenisse nu ook een stuk groter. Nieuwe camera's zorgen daarbij ook tot het vergroten van het veiligheidsgevoel op straat.

(Tekst: Joop van der Hor, foto: Roel van Deursen)

Shopbox

Meer berichten