Column Eigen Wijs: Terugblik of toekomstkijk?

Bent u zo iemand die met oud&nieuw, al dan niet weemoedig, terug heeft geblikt of juist een kijkje heeft genomen in de toekomst? Of misschien wel allebei? Wat of wie heeft u dan, al dan niet met een glas bubbels of oliebol in de hand, aan de binnenkant van uw ogen voorbij zien komen? Wie in 2018 een dierbaar iemand heeft verloren zal vooral aan hem of haar hebben gedacht. En ja, dan komen de tranen.

De jaarwisseling is een mix van emoties waarbij veelal vooruit geblikt wordt want gelukkig verlies je niet elk jaar een geliefde. Maar wat een paradox, wat een enorme tegenstelling in een volle kamer met vrienden en familie waarvan velen lachend, lallend en gelukzalig elkaar zoenend om de hals vliegen en de beste wensen uitwisselen terwijl een relatief klein aantal alleen maar aan die ene persoon kan denken die nooit meer de klok 12 zal horen slaan, nooit meer vuurwerk zal zien en nooit meer tegen je zegt; "Gelukkig Nieuwjaar".

Ja daar sta je dan; hulpeloos, hopeloos, wezenloos, niet wetende of je moet huilen of mag lachen. Pijnlijke situaties doen zich op zo'n moment voor. Daar staat de vrouw die half dit jaar haar man heeft verloren, samen met haar dochters, kleinkinderen en vrienden. Uit haar ene oog rollen zoute tranen van intens verdriet, uit haar andere oog zoete tranen van dankbaarheid om wat het leven niet heeft genomen maar haar juist heeft gegeven. Proosten op een mooi nieuw gelukkig en gezond jaar, ze zou het wel willen maar krijgt het amper uit haar mond.

Mooie herinneringen wisselen zich af met beelden van dat ene moment toen het leven ontsnapte uit het lichaam van haar Johnny. Ik lees de met de hand geschreven kaart: 'Speciaal voor jou om je te bedanken voor alles'.

Kon ik op zo'n moment maar echt helpen. Kon ik die pijn maar wegnemen en ook haar niet meer laten terugblikken maar vooruit doen kijken. Wie zich in een soortgelijke situatie bevindt, kan ik misschien toch iets van troost en kracht meegeven. Luister naar het nummer 'Something inside so Strong' van Labi Shiffre.

Een welgemeend gelukkig Nieuwjaar aan u allemaal! Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Shopbox

Meer berichten