Onlangs heeft Ed een album: "Het Beste van Ed Citroen" op Spotify uitgebracht . Daarop staan zijn beste Nederlandse liedjes.
Onlangs heeft Ed een album: "Het Beste van Ed Citroen" op Spotify uitgebracht . Daarop staan zijn beste Nederlandse liedjes. (Foto: PR)

'In de muziek heb je geluk nodig'

Spijkenisse - De eerste Nissewaarder van dit jaar is Ed Citroen. Als poptroubadour reist hij door het land en speelt als zzp'er op besloten feesten, zoals huwelijken en verjaardagen en maakt daarnaast ook liedjes op maat en maakt straattheater rijdend in zijn muziekautootje Karrewiets.

Maar Ed is echter van vele muzikale markten thuis. In de tributeband The Policed komt hij als zanger en bassist in grote zalen, rock 'n roll en harde muziek. Een van zijn hoogtepunten is zijn toevallige optreden in 1996 voor en met leadzanger Sting. Ed leeft nu zijn leven. Hij leeft nu zijn droom.

Esso Spots

De muzikaliteit heeft Ed van thuis uit meegekregen. "Mijn ouders speelde vroeger toneel bij Esso Spots. Mijn vader speelde accordeon en mijn moeder zong Ierse liedjes. Bij ons thuis ontstonden dan ook regelmatig spontane feestjes", weet Ed zich te herinneren. Hierdoor kreeg muziek voor hem een betekenis. "Ik zag wat muziek teweeg bracht in een gezelschap. Ik kon al snel goed zingen en van mijn broer Eric leerde ik gitaar spelen", gaat hij verder.

Allround

Toch duurt het nog tot 2014 voordat hij volledig als muzikant zijn beroep maakt. 15 jaar lang combineert hij zijn optredens met bijbaantjes als taxichauffeur en callcenterwerk. "Leuk werk, maar ik vond dat ik er gewoon voor moest gaan." Ed's repertoire is allround. Ed: "Veel classics uit de Top 2000, omdat de meeste mensen die kennen. Maar mijn voorkeur gaat echter uit naar luisterliedjes van o.a. Herman van Veen en Jeff Bos, maar ook Streets of London van Ralph Mc Tell".

Ontmoeting met Sting

Ed, als echte Police fan, kan hij zijn geluk niet op, wanneer hij in 1996 een onverwachte ontmoeting heeft met leadzanger Sting. "Een heftige ervaring", vond hij zelf. Ed blikt terug op die ontmoeting: "Ik was in 1996 door de fanclub uitgenodigd om wat Police Songs te spelen in een café in Amsterdam. Sting trad die avond op in Paradiso en was bezig met opnames van een videoclip. Tussen de bedrijven door had hij tijd om even langs te komen bij de fans. Hij sprong het podium op en ineens stond hij live naast me. Samen hebben we toen Message in a Bottle ingezet. Ik kon amper mijn vingers meer bewegen op de gitaar van de zenuwen. Hij vond dat mijn stem enorm op die van hem leek. ''You can do my work for me now'', flapte hij eruit.

Meet en greet

"Leuke man trouwens hoor. Je hoort wel eens dat je je helden niet moet ontmoeten. Nou, dat slaat nergens op kan ik je verzekeren. Ik had dit voor geen miljoen willen missen! Nog steeds denk ik er ontzettend vaak aan terug. Een grote foto van het optreden hangt nog steeds in mijn huiskamer." Een paar weken later werd Ed uitgenodigd voor een meet en greet in Ahoy. Het gesprek was minder spontaan. Ed: "Hij was nogal gespannen vlak voor het optreden en minder spontaan dan in Amsterdam. Heel herkenbaar. Mij moet je voor een show ook niet teveel aanspreken in de kleedkamer. Ik heb nog steeds veel aan dat optreden gehad. Iemand had het optreden gefilmd en dat staat nog steeds hoog in de ranking op de YouTube. Het werkt statusverhogend als artiest. Mensen zien je daardoor als iets bijzonders, omdat je die vent bent die even met Sting heeft gespeeld. In de muziek heb je geluk nodig om verder te komen met je talent."

Album

Ed verzorgt zo'n 150 optredens per jaar. Onlangs heeft hij zijn album 'Het beste van Ed Citroen'' uitgebracht op .Ooit hoopt hij op treden in theaters. Op 10 februari doet hij mee aan "Gluren bij de Buren" , waar hij voor een klein publiek in een huiskamer een huiskamerconcert geeft. Meer informatie: www.edcitroen.nl

(Tekst: Patricia van den Blink)

Shopbox

Meer berichten