Foto: Joop van der Hor

Kittige Kats houdt van duidelijkheid

Clarence Klos, Ylonka Witsenburg en Sylvia Kats- van Kralingen hebben in 2017 de Stichting WaterlandSpijkenisse in het leven geroepen met als belangrijkste doelstelling; het leefbaar houden van de wijk Waterland. Om dit te bereiken zoekt de stichting de samenwerking met andere belangen en wijkorganisaties en de winkeliers van het gelijknamige winkelcentrum. "Luisteren naar wat er in de wijk speelt, creëren van een netwerk en bewoners eigen verantwoordelijkheden geven om, eventueel met onze steun, initiatieven op te pakken. Onze persoonlijke motivatie is om samen met enthousiaste vrijwilligers en bewoners de wijk leuker, veiliger en sterker te maken. Iedereen is daarbij welkom."

door Joop van der Hor

SPIJKENISSE- Sylvia Kats- van Kralingen (59) is het typische voorbeeld van een grote mond en een klein hartje! Maar ook een type die het kaas niet van het brood laat eten. Wie de moeite neemt haar beter te leren kennen zal kunnen beamen dat de actieve Waterlandse uit het goede hout gesneden is.

"Trap niet op de schildpadden", zegt Sylvia als ik de woonkamer binnenstap. Even later krijg ik een 'koppie' en een krabbel van de prettig gestoorde kat Garfield, één van de vier katten in huis, daarbij Sylvia beslist niet meegerekend. Ze is weliswaar een kittig persoon maar beslist niet kattig. De drie Mainecoon en één ragdoll katten houden mij scherp in de gaten. "Het zijn eigenlijk mijn waakhonden", lacht Sylvia die begint te praten en ruim twee uur later pas stopt. "Ik ben in de Afrikaanderbuurt op Rotterdam Zuid geboren. Mijn vader was liftmonteur. Ik heb dankzij mijn ouders een hele fijne jeugd gehad. Op mijn 5e verhuisden we naar de Eline Verestraat in Hoogvliet. De grote ontploffing bij Shell in 1968 heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. Alle ruiten lagen er bij ons en in de hele buurt eruit."

"Ik ben pas jaren later een meisje geworden. Daarvoor was ik gewoon een knul zonder piemel. Altijd ravotten, buiten spelen en opkomen voor anderen waarbij je af en toe je vuisten moest gebruiken. Maar daar kwam geen buitensporig groepsgeweld aan te pas." Ze doelt op de recente gebeurtenis rond de mishandeling van een 15-jarige jongen in het anders zo rustige Waterland, door de landelijke media de 'kopschoppersaffaire' genoemd. Het hakt er flink in bij Sylvia en de overige bewoners. In een artikel in het AD wordt ze de 'Buurtburgemeester' genoemd. Tegen verslaggever Theo Teitsma zegt Kats: "Dit past totaal niet bij onze wijk". Verder wil ze er inhoudelijk niet op ingaan. "Er is hier al teveel aandacht aan geschonken. Wij, en de mensen van de Buurtpreventie, de bewonersgroep en de winkeliers zetten zich enorm in om de wijk een positieve uitstraling te bezorgen. Daar gaan we met elkaar mee door!" Die uitspraak typeert Kats; altijd positief en niet weten van opgeven. Ze leerde 'aanpakken' in de zorg waar ze op haar 16e als verpleeghulp begon. Onlangs zette ze samen met Els Barendregt van Move On Communicatie en filiaalhouder Dennis Hoondert van Jumbo Waterland een geweldige steunactie op touw voor Villa Joep, de stichting die zich inzet om neuroblastoom (kinderkanker) de wereld uit te helpen waarbij ook wethouder Wouter Struijk zich aansloot. Sylvia zet zich ook in voor de dierenbescherming waarvoor ze in 1998 afreisde met een TV ploeg naar Ghana in een actie tegen olifantenstropers. Altijd positief en dienstbaar ingesteld. "Klagen is één, er iets aan doen is twee", aldus een gedreven Sylvia Kats.

Bewoners zijn aangeslagen door de negatieve publiciteit rond de 'Kopschoppersaffaire' welke niet alleen Waterland maar heel Spijkenisse landelijk in een negatief daglicht stelde. Kats: "Door z'n incident ben je weer terug bij af. Maar onze wijk is gewoon een geweldige wijk waar het fijn wonen is, laat men dat svp niet vergeten".

Shopbox

Meer berichten