Joop van der Hor en beeldhouwer Tineke Nusink bij nieuwe onderscheiding. Foto: Roel van Deursen.
Joop van der Hor en beeldhouwer Tineke Nusink bij nieuwe onderscheiding. Foto: Roel van Deursen. (Foto: Roel van Deursen)
met video Video's Roel van Deursen

Tineke Nusink maakt onderscheiding

Vorige week las u in de Botlek al het interview van Joop van der Hor met Beeldhouwer Tineke Nusink. Nusink kreeg van het Nederlandse Auschwitz Comité de opdracht om een nieuw ontwerp te maken voor de 'Annetje Fels-Kupferschmidt' onderscheiding. Roel van Deursen legde het interview vast van Joop van der Hor met Tineke Nusink.

Spijkenisse - Tineke Nusink (Maassluis 1951) uit Spijkenisse heeft van het Nederlandse Auschwitz Comité de opdracht gekregen om een nieuw ontwerp te maken als opvolger van de eerder door kunstenaar/schrijver Jan Wolkers, uit glas opgemaakte mooie maar uiterst fragiele onderscheiding. Nusink heeft gekozen voor een bronzen plastiek op een voet van zwart graniet. 

De 'Annetje Fels-Kupferschmidt' onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of groepering die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt in het realiseren van de doelstellingen van het N.A.C.  Op 24 januari 2019 is de eerste van de reeks door Tineke Nusink vervaardigde bronzen onderscheiding in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam uitgereikt aan Philippe Sands, hoogleraar internationaal recht, onderzoeker en auteur. 

Naast de nieuwe onderscheiding ijvert de huidige voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, voor de realisatie van een Holocaust namenmonument - naar ontwerp van de beroemde Joods architect Daniell Libeskind - ter herdenking aan de ruim 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma slachtoffers die nimmer een eigen rustplaats hebben gekregen omdat zij na o.a. vergassing in de vernietigingskampen in massagraven of uitstrooivelden zijn achtergelaten. Het monument staat geprojecteerd aan de Weesperstraat in Amsterdam. 

Deze film bevat een interview van Joop van der Hor met beeldhouwer Tineke Nusink over de opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité. Beeld & geluid: Roel van Deursen.

Shopbox

Meer berichten