Initiatiefnemers en behandelaren van de Fit op weg poli. Fot: Marielle van Delft
Initiatiefnemers en behandelaren van de Fit op weg poli. Fot: Marielle van Delft (Foto: Mariëlle van Delft)

GGZ Delfland gaat met poli de strijd aan tegen wachtlijsten

Kortere wachttijden, meer aandacht voor digitale ondersteuning en voor omliggende factoren die stress opleveren. Het zijn enkele speerpunten van de nieuwe Fit op weg poli, een initiatief van GGZ Delfland dat voortvloeit uit een samenwerking met de TU Delft.

Spijkenisse - Dankzij een slimme manier van werken kunnen mensen met psychische klachten veel sneller en efficiënter geholpen worden. Initiatiefnemer Suzanne van Hees, klinisch psycholoog en psychotherapeut in opleiding bij GGZ Delfland: “De Fit op weg poli biedt cliënten de behandeling die ze verdienen, zonder de lange wachttijden.” De Fit op weg poli is op 1 februari van start gegaan in Spijkenisse.Het begon allemaal met een pressure cooker van het TU Delft Health Initiative in 2018, waar ook GGZ Delfland aanschoof. Daaruit bleek dat de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg ook bij GGZ Delfland als een van de grootste problemen ervaren wordt. Cliënten verslechteren bovendien tijdens het wachten, en hebben daardoor uiteindelijk meer zorg nodig. Innovatiespecialisten Tim Haarlemmer en Frens Pries gingen naar aanleiding van de pressure cooker samen met Suzanne van Hees en projectmanager Jasper de Haan aan de slag en ontwikkelden de Fit op weg poli, een pilot voor een nieuwe manier van werken. De TU Delft bleef op de achtergrond betrokken bij het project.
Wat doet de Fit op weg poli anders? Waar een cliënt normaal gesproken weken- of zelfs maandenlang op de wachtlijst kan komen te staan, wordt hij nu na drie weken al gezien voor een intakegesprek met een behandelaar en een behandelcoach. Daarna volgen meerdere gesprekken om de problematiek glashelder in kaart te brengen. Daarbij wordt ook gekeken naar omliggende factoren, de zogeheten netwerktheorie. Suzanne van Hees: “Als iemand in het dagelijks leven erg veel stress ervaart door bijvoorbeeld geld-, relatie- of slaapproblemen, heeft het weinig zin om hem voor een depressie te behandelen zonder deze randproblematiek aan te pakken. Daarom gaan we dat soort zaken eerst aanpakken. Daarnaast gaan behandelcoaches aan de slag, die zich richten op de leefstijl van een cliënt. De leefstijlbehandeling richt zich op een gezond slaappatroon, wat bijvoorbeeld essentieel is voor de geestelijke gezondheid, maar ook op beweging en voedingspatronen.

Shopbox

Meer berichten